2 minuten leestijd (462 woorden)
Aanbevolen 

'Mijn zoon draagt nu mijn Oranje-shirt'

Rene Marechal (48) speelde weliswaar nooit voor Oranje op het veld. Maar de Vughtenaar is er echter wel heel trots op en blij mee dat hij ooit uitkwam voor het Nederlands zaalvoetbalteam. ''Uitkomen voor je land is toch een geweldige eer''

door Kees van der Zandt

Marechal debuteerde in februari 1995 in het Nederlands zaalvoetbalteam in de met 3-1 gewonnen wedstrijd tegen Hongarije. De balvaardige spits beschouwt deelname aan het wereldkampioenschap zaalvoetbal in Guatamala in 2000 als het onmiskenbare hoogtepunt uit zijn interlandcarriere. 'Úitkomen voor je land is sowieso al een geweldige eer, maar deelname aan een WK is echt onvergetelijk om mee te maken.". laat hij weten vanuit zijn woonplaats Vught. ,,Je merkt tijdens zo'n toernooi ook hoe het Nederlands voetbal overal ter wereld wordt gewaardeerd. Want spelers als Gulit, Van Basten en Cruijff kennen ze overal en die namen werden destijds door de fans op dat WK met respect uitgesproken. Als we ons toen in het Oranje vertoonden werd er altijd enthousiast gereageerd door de supporters."

Marechal schopte het tot een kleine 20 zaalvoetbalinterlands. ,,Dat hadden er misschien wel meer moeten zijn. Maar ik moest destijds een aantal wedstrijden vanwege blessures verstek laten gaan. Bovendien maakte ik deel uit van een hele sterke lichting bij Oranje. Zoals Joop Ludwig, Edwin Grunholz, John de Bever en Pascal Langenhuizen. Ik ben blij dat ik met die toppers interlands heb mogen spelen in een tijd dat het zaalvoetbal nog echt leefde in Nederland. "

Anno 2021 zijn bij Marechal thuis een paar Oranje shirts en het Haasje, het speldje dat een speler van de KNVB ontvangt bij zijn debuut in een Nederlands team, de stille getuigen en bewijzen van zijn interlandloopbaan in de zaal. ,,Mijn zoon droeg deze week mijn Oranje shirt bij vrienden toen de wedstrijden van het Nederlands Elftal tegen Oekraine en Oostenrijk op televisie werden uitgezonden. . Mooi toch? " De voormalige zaalvoetbalinternational volgt het EK op de voet. ,,Nadat ik was gestopt in de zaal en op het veld bij Zwaluw VFC interesseerde voetbal me niet zoveel meer. Ik was alleen coach van een jeugdzaalvoetbalteam in Gestel , waar mijn zoon voetbalt. Maar ik vind het nu toch wel weer leuk om het EK te volgen moet ik bekennen."

Wat betreft Oranje zegt de Vughtenaar vooral van het spel van Frenkie de Jong te genieten. ,,Ongelooflijk zo makkelijk en goed als die jongen voetbalt. Samen met Wijnaldum vormt hij een ijzersterk tandem op het middenveld. Voorin vind ik dat Wout Weghorst niet tot zijn recht komt zonder buitenspelers. Italie en Franrijk vond ik tot dusverre qua voetbal de sterkste landen. Ik blijf het Nederlands Elftal en het EK met veel interesse volgen. Dat ik ooit zelf een Oranjeshirt heb mogen dragen in de zaal geeft het kijken voor mij wel een speciale dimensie."
Paul Beekmans heeft zijn draai gevonden als traine...
Aichorn met Oranjeshirt en Oostenrijks petje voor ...

Related Posts

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)