2 minuten leestijd (458 woorden)
Aanbevolen 

Neef Maribelle steelt show als voetbalanalist bij FOX Sports

KEESKWAKMAn Screenshot

De analyses van wedstrijden op FOX Sports door voormalig voetballer Kees Kwakman worden volop gewaardeerd door de kijkers.

Door: Kees van der Zandt

De eredivisie, de Keuken Kampioen Divisie, de tweede divisie, en de Bundesliga. Op de populaire betaalzender FOX Sport is er bijna dagelijks wel een wedstrijd , of samenvatting, te zien uit deze competities. Elke wedstrijd wordt uitvoerig verslagen en voor- en nabeschouwd door de verslaggevers als ondermeer de wel heel dominante Jan Joost van Gangelen, de onvermijdelijke en breedsprakerige Hans Kraaij, de wat dwingend sprekende maar wel deskundige Kenneth Perez, clichékoning Mario Been, de rustig formulerende Ronald de Boer, het degelijke commentaar van Toine van Peperstraten en schoolmeester Arnold Bruggink die over voetbal praat als over een zwaar politiek vraagstuk.

De kijkers naar FOX hebben net als voor clubs wel een voorkeur voor bepaalde analisten en verslaggevers merk ik mijn kennissenkring. Een voorkeur die ze niet onder stoelen of banken steken. Zo wordt Leo Driessen door PSV fans steevast verweten dat hij in zijn analyses teveel sympathie voor Ajax zou hebben dan voor andere clubs. Supporters van NAC vinden dat Toine van Peperstraten zijn voorkeur voor Willem II te veel laat blijken.

Eerste palinganalist

De analyses van Kees Kwakman (36) blijken echter door de meeste kijkers van FOX volop te worden gewaardeerd. Kwakman speelde betaald voetbal bij ondermeer RBC Roosendaal, NAC Breda , FC Groningen en bij Volendam. De voetbalclub uit zijn woonplaats. Hij stopte een jaar geleden met voetbal en blijkt als analist een pure aanwinst voor FOX. De Volendammer spreekt met aangename dictie en respect over spelers en clubs , heeft kennis van zaken en straalt in alles uit dat hij het werk als analist erg leuk vindt. Of het nou een wedstrijd uit de top van de Bundesliga of uit de keuken kampioen divisie is maakt geen verschil voor hem. Kwakman analyseert met net zoveel plezier NAC - FC Den Bosch als Feyenoord – Ajax of Bayern Munchen -Borussia Dortmund. De Volendammer had als voetballer weliswaar niet zo'n imposante carriere als Ronald de Boer en Kenneth Perez , zijn collega's van FOX . Maar als analist is hij minimaal van hetzelfde niveau. Kees Kwakman is het neefje van zangeres Marybelle (60) , pseudoniem voor Marietje Kwakman, die in 1983 namens Nederland deelnam aan het Eurovisie Songfestival. Een Volendammer die doorbreekt als zanger of voetballer is niet ongebruikelijk, maar Kees Kwakman is wel de eerste uit het palingdorp die landelijk aan de weg timmert als voetbalanalist.

Hoewel Brabant met acht teams flink vertegenwoordigd is in het betaald voetbal kent de provincie met Toine van Peperstraten uit Hilvarenbeek slechts een analist bij FOX. Misschien een idee om voormalig PSV ér Bjorn van der Doelen daarvoor te vragen? 'Doelen' zit nooit om een mening verlegen en kan het mooi en origineel formuleren. 

Bondscoach Poortmans en het verkeerd interpreteren...
'Oplossing Corona virus veel belangrijker dan voet...

Related Posts

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)