zondag 05 juli 2020
4 minuten leestijd (805 woorden)
Aanbevolen 

Niels van Casteren zaterdag met Blauw Geel als koploper naar Gemert: "Na zes nederlagen bleef ik rustig, nu dus ook"

IMG_6009 Niels van Casteren (Screenshot)

VEGHEL| Aanstaande zaterdagavond gaat het los op Sportpark Molenbroek in Gemert als lijstaanvoerder Blauw Geel'38 vanuit Veghel op bezoek komt. Een echte derby natuurlijk en deze keer ook nog eens op het niveau van de derde divisie. Een affiche dus om van te likkebaarden. Hoogste tijd om eens te gaan praten met de zo succesvolle coach van de Veghelaren: Niels van Casteren.

Door: Willy Rooyakkers

Blauw Geel'38 heeft zich de laatste jaren gemanifesteerd als een stabiele topclub binnen het amateurgebeuren. Het is niet gevaarlijk om te stellen dat trainer Niels van Casteren in dit on-going proces een belangrijk radertje vormt. Vorig jaar twijfelde de Herpenaar even: wat moest hij doen? Wat zijn de ambities van Blauw Geel? Hij tekende vervolgens voor liefst twee seizoenen bij en dat zei veel over het in elkaar gestelde vertrouwen. Zowel club als trainer waren na drie jaar nog steeds gek op elkaar en dat is minder vaak het geval dan andersom in dit zo opportunistische subcultuurtje. De Veghelaren hadden zich toen al min of meer bewezen als vaste deelnemer aan het linkerrijtje van de derde divisie maar er gingen weer een aantal spelers weg dus er moest secuur gescout worden om niet qua niveau weg te zakken. "En we hebben geen dikke portemonnee he", zegt Niels van Casteren nog maar eens, "Ja, haha, ik weet dat iedereen dat zegt maar bij ons is dat echt zo. We zijn echt structureel gaan kijken naar wat we nodig hadden." 

Voltreffers

We kunnen gerust stellen dat de Veghelaren op dat gebied een fine job hebben weten af te leveren, een knap rijtje van voltreffers. Er zijn voetballers gehaald uit lagere klassen maar de ploeg lijkt er eerder sterker dan zwakker op te zijn geworden. Vooral de achterhoede heeft een metamorfose ondergaan. Niet alleen klassekeeper Brahim Zaari moest vervangen worden: Van Casteren heeft een hele defensie vertimmerd. "Dat ging niet zomaar he. We hebben een zwakke voorbereiding gedraaid omdat ik moest experimenteren. Nu staat het wel goed denk ik." Wie bijvoorbeeld Tim Rerimassie bij Nuenen weleens linkshalf zag spelen mag zich best verbazen over zijn ontwikkeling in Veghel. "Tim kwam hier veel te dik binnen, we hadden voor hem de linksbackpositie op het oog maar al snel zag ik een centrale verdediger in hem. Dat doet hij prima." Opvallend is dat nu Sjaak Egmond aan de linkerkant achterin staat geposteerd. "Ik kies voor snelle opkomende backs, dat is mijn manier van spelen." 

Speelwijze

Wie Niels van Casteren een beetje kent weet dat de speelwijze van zijn ploegen doorgronden niet altijd even makkelijk is want de trainer kiest ervoor om veel van posities te laten wisselen en er een soort van georganiseerde tutti-frutti van te maken. Voor de kijker is dat echter wel ontzettend leuk om te zien. Afgelopen zondag wisselde hij target-man Jeroen van Schoonhoven vlak na rust en toen kwam Danny Verbakel op diens plek te lopen. Twee compleet verschillende types waardoor alles weer anders werd en tegenstander EVV toch echt even moest rebooten. "Dat klopt maar dat kwam ook omdat Jeroen niet helemaal fit was. Hij deed er alles aan maar kon het gewoonweg fysiek niet waardoor ik moest wisselen. Maar inderdaad geeft Danny er weer een andere invulling aan en dat kan verrassend werken."

Fris

Leuk is ook het spel van de pas 16-jarige Ben van den Nieuwenhof. De Erpenaar speelt op de vleugel lekker fris van de lever en daar geniet ook zijn trainer intens van. "Ben is een enorm sterk ventje, hij komt niet voor niets van de boerderij. Hij is explosief en voor zijn leeftijd erg sterk. Natuurlijk mist hij misschien nog wat inhoud maar samen met Koen van der Zanden bezet hij op een leuke manier onze vleugels." Van der Zanden kwam over van Rhode. Niels van Casteren zou geen trainer zijn als hij niet de verwachtingen op dit moment zou temperen. "Ik weet dat we drie duels gewonnen hebben maar het zat ook wel een beetje mee. Zo hadden we het enorm lastig in fases tegen UNA en EVV. Vorig jaar raakte ik ook niet in paniek toen we zes keer achter elkaar verloren. Ik zag namelijk goed spel van ons, nu winnen we en zie ik tegelijk ook mindere dingen als je begrijpt wat ik bedoel." 

'Gemert is een geweldige club'

Ondertussen verheugt Van Casteren zich al op komende zaterdag: "Het is toch heerlijk om bij Gemert te mogen voetballen? Wat een fantastische club is dat toch he. Ik neem mijn petje af voor ze, hoe ze het voor elkaar krijgen om telkens weer aardige spelers te halen. Wat ik van de wedstrijd verwacht? Ik weet het niet. In deze klasse zal niemand makkelijk van Gemert gaan winnen vermoed ik, daarvoor zijn ze te sterk. Het ligt sowieso allemaal dicht bij elkaar. Of wij het initiatief gaan nemen? Ik hoop van wel maar je hebt ook met een tegenstander te maken. Wat doen zij?."

Reinald Boeren kijkt uit naar zaterdag: "De bekend...
TMV OP ZOEK NAAR DE ZIEL, DEEL 12: De avonturen va...

Related Posts

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Gast
zondag 05 juli 2020

Captcha afbeelding

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Hollandse Velden Banner

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)