dinsdag 11 augustus 2020
3 minuten leestijd (634 woorden)
Aanbevolen 

John Laponder: ‘Nooit wennen aan vakantietripjes tijdens seizoen’

johnlaponder John Laponder: "Heb heel veel geleerd van Cor Adriaanse en Chris Dekker." (Foto: Zwaluw VFC)

VUGHT|  John Laponder (48), voormalig voetballer van FC Den Bosch en FC Eindhoven, is trainer van derdeklasser Zwaluw VFC. ,,Een grote en mooie club, waar ik met veel plezier werk", laat hij tevreden weten.,,Maar ik heb toch wel de ambitie om op een hoger amateurniveau te trainen."  

Door: Kees van der Zandt

FC Den Bosch ontvangt vrijdagavond in stadion De Vliert het verrassend sterk begonnen FC Eindhoven. John Laponder zal het duel met bijzondere aandacht en interesse volgen via teletekst of in het stadion.De huidige trainer van Zwaluw VFC uit Vught voetbalde namelijk als een uitermate nuttige verdediger bij beide clubs. Laponder was tussen 1989 en 1997 actief in het eerste elftal van de Bossche FC. In die periode speelde hij, onder trainers als Rinus Israel, Hans van der Pluijm, Chris Dekker en Kees Zwamborn, met FC Den Bosch in de ere- en eerste divisie. ,,Een prachtige periode, Met als onmiskenbaar hoogtepunt de bekerfinale in een bomvolle Kuip tegen Feyenoord, die we nipt met 1-0 verloren. Dat was geweldig om mee te maken ", blikt Laponder met hoorbaar plezier terug. ,,Van de trainers bij Den Bosch heb ik toch wel het meest geleerd van de keiharde Cor Adriaanse, die ik bij de jeugd en als assistent heb meegemaakt, en de tactisch sterke Chris Dekker."

Prima periode bij FC Eindhoven

Trainer Kees Zwamborn zag het in 1997 bij Den Bosch niet meer zitten in de verdediger uit Heerewaarden, waarna hij verkaste naar FC Eindhoven. Ook bij de ploeg aan de Aalsterweg beleefde hij enkele mooie jaren in de eerste divisie ''Ik heb bij Eindhoven ook met veel plezier gespeeld met prima trainers als Mario Verlijsdonk en Leon Vlemmings." Na zijn betaald voetbalcarrière speelde hij nog bij de amateurs van FC Lienden, die destijds werden getraind door Hans Kraaij junior, waarmee Laponder nog samen voetbalde bij FC Den Bosch.In 2009 werd hij trainer in het amateurvoetbal. Dat combineert de voormalige verdediger met zijn dagelijkse werkzaamheden als conciërge op een school in Zaltbommel. ,,Ik heb me met voetballen destijds niet binnen kunnen spelen. Daarom werk ik nog steeds gewoon hele dagen. Met heel veel plezier overigens", laat Laponder weten, die het als voetballer ook vooral van zijn werklust moest hebben. Via Alem, GVV'63 uit Gameren en DSC uit Kerkdriel begint hij nu aan zijn derde seizoen als trainer bij derdeklasser Zwaluw VFC in Vught.,,Als je betaald voetbal hebt gespeeld is het in het begin wel wennen bij de amateurs. Voor jou was destijds voetbal je beroep, waar je alles voor deed en liet. Bij de amateurs heb je te maken met spelers die puur voor hun plezier voetballen.Inmiddels heb ik die omslag wel gemaakt en geniet ik ook van de charme van het amateurvoetbal, zoals de derde helft. Maar aan het feit dat spelers van een eerste elftal tijdens het seizoen spontaan vakantie-tripjes maken. en daarvoor wedstrijden laten schieten, zal ik wel nooit wennen."

Zo goed mogelijk presteren met Zwaluw VFC

Laponder zegt het bij Zwaluw VFC als trainer prima naar de zin te hebben. "Een mooie grote club met veel talentvolle jeugd", laat hij weten. ,,Maar ik heb toch wel de ambitie om ooit op een hoger amateurniveau te trainen.Want ik heb natuurlijk niet voor niks een paar jaar geleden het hoogst trainersdiploma bij de amateurs gehaald. Maar voorlopig concentreer ik me nu volledig en met veel plezier op Zwaluw. Het wordt dit jaar weer een mooie en zware competitie in de derde klasse met veel derby's . Het is wel jammer dat SCG'18 uit Gestel , BMC uit Berlicumen Avanti'31 uit Schijndel dit seizoen in de andere derde klasse zijn ingedeeld. Want dat zijn altijd leuke ploegen om tegen te voetballen,en ze brengen ook altijd veel supporters mee. Maar goed we gaan er desondanks alles aan doen om met Zwaluw zo goed mogelijk te presteren komend seizoen." 

Erik Meulendijk: ‘Prinses Irene staat gelukkig ope...
Fancommentaar oefenpotje UDI'19 - Blauw Geel'38: "...

Related Posts

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Gast
dinsdag 11 augustus 2020

Captcha afbeelding

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Hollandse Velden Banner

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)