3 minuten leestijd (536 woorden)

Onvergetelijke herinneringen aan prachtige wedstrijden

HAAREN| Bjorn van Osch (24) uit Haaren maakte als talentvol scheidsrechter de afgelopen jaren snel furore bij de amateurs. Tot de coronacrisis maakte hij als arbiter elk seizoen sportieve promotie. Van Osch leek op weg naar het betaald voetbal. Maar vooral vanwege zijn werk is hij echter gestopt als arbiter. Zondag floot hij zijn laatste wedstrijd bij 'zijn' Nemelaer, waar hij ooit als clubscheidsrechter begon. ,,Ik heb mijn droom het betaald voetbal weliswaar helaas niet gehaald, maar er wel aan mogen ruiken met het fluiten van prachtige oefenwedstrijden van profclubs. En dat zijn toch prachtige herinneringen."

door Kees van der Zandt

Zondag rond half vijf maakte scheidsrechter Bjorn van Osch een eind aan de bekerwedstrijd Nemelaer – Marvilde, die in 2-0 eindigde. Het was het laatste fluitsignaal voor de jonge talentvolle arbiter. De cirkel was daarmee rond, want ooit begon hij als clubscheidsrechter als 12-jarige bij de voetbalclub uit zijn geboortedorp. ,,Ze hadden niet voldoende scheidsrechters bij de pupillen en toen heb ik me aangemeld", weet hij nog. Het fluiten ging hem goed en makkelijk af en hij had er ook plezier in. Op zijn vijftiende stopte hij met actief voetballen bij Nemelaer en ging zich volledig concentreren op een carrière als scheidsrechter bij de KNVB. Vervolgens ging het snel met hem als arbiter. Want hij maakte snel furore en jaarlijks promotie.Als 19-jarige floot hij al probleemloos beladen derby's als RKJVV - CHC in Den Bosch, DESK – Uno Animo in Kaatsheuvelen WSC -Baardwijk in Waalwijk.

Hij promoveerde naar het ontwikkelingsproject voor jonge arbiters met toparbiter Danny Makkelie als coordinator en Rene de Loos als begeleider. ,,De begeleiding van René was echt fantastisch en ik heb ontzettend veel van hem geleerd.", blikt Van Osch dankbaar terug . Tot de coronacrisis, ruim anderhalf jaar geleden maakte Van Osch jaarlijks promotie als arbiter. In zijn laatste seizoen floot hij hoofdklasse en leek hij op weg naar zijn ultieme doel : het betaalde voetbal. Toch besloot hij enkele maanden geleden te stoppen met fluiten. ,,Belangrijkste reden om te stoppen zijn mijn veranderde werkomstandigheden . Ik werk voortaan als persoonlijk begeleider in de zorg voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Dat betekent ondermeer ook weekends werken en dat is niet te combineren met fluiten op niveau."

Van Osch kijkt met veel plezier terug op zijn arbitersloopbaan. ,,Het fluiten heeft me ontzettend veel gebracht. Ik heb het betaald voetbal weliswaar niet gehaald, maar wel er aan mogen ruiken. Zo heb ik onder meer de oefenduels Jong PSV- Jong Borussia Dortmund, met onder meer Ihattaren en Teze, Racing Genk, Maccabi Tel Aviv en Willem II tegen AZ en FC Den Bosch mogen fluiten. Dat waren toch prachtige en onvergetelijke duels. Daarnaast heb ik ook veel vriendschappen overgehouden aan mijn tijd als scheidsrechter onder voetballers maar ook onder collega-arbiters en begeleiders. Mooi dat een aantal bij mijn afscheidswedstrijd waren zondag. Ik focus me nu op mijn werk, maar ik zal mijn tijd als scheidsrechter nooit vergeten. "Van Osch mag dan gestopt zijn als scheidsrechter, maar het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan. ,,Want ik blijf coach en docent arbitrage bij de KNVB en ook bij Nemelaer blijf ik scheidsrechterscoördinator. Dus helemaal los kom ik niet van de arbitrage. Maar niet meer op het veld ."

'Geen mensen weghalen om te fluiten , maar clubs o...
[DERDE DIVISIE ZONDAG] TMV maakte na lange tijd we...

Related Posts

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)