7 minuten leestijd (1339 woorden)

Ook Jorrit Ritzen zwaait straks af als speler: 'De bekerwedstrijd met JVC Cuijk tegen MVV is hét hoogtepunt. Alles klopte die dag.'

e90c9aa8-15f2-4c0c-9b40-61632a8a0b0f Jorrit Ritzen houdt hier als aanvoerder van JVC Cuijk de districtsbeker omhoog.

ECHT| Een duelkrachtige centrale verdediger, rechtsbenig van nature maar sterk aan de linkerkant, met coachende en motiverende kwaliteiten richting zijn teamgenoten. Dit soort types zitten dun in het voetbal, meestal zijn er tijdens de transferwindows ontelbare clubs op zoek naar zo'n speler. De inmiddels 34-jarige Jorrit Ritzen voldoet ruimschoots aan bovengenoemde profielschets. Aan het einde van het lopende seizoen is het mooi geweest voor de in Echt opgegroeide Limburger. Groene Ster is zijn laatste club en volgend jaar zal hij bij die vereniging ook zijn eerste schreden als (assistent)-trainer zetten. Ritzen: "Het werd tijd voor een nieuwe uitdaging, een nieuwe passie. Ik ben dankbaar dat ik van Groene Ster en trainer Maurice Verbunt die kans krijg."

Door: Willy Rooyakkers

Als ik Jorrit Ritzen zag voetballen dan moest ik altijd denken aan Kevin Hofland. Op één of andere manier lijken ze qua speelstijl enorm op elkaar. Hiermee geconfronteerd wordt Jorrit Ritzen, normaal een erg vlotte prater, even stilletjes. "Nou, dat vind ik mooi dat je dat zegt. Of ik het er niet mee eens ben? Jazeker wel. Weet je dat ik dit bij het afscheid van Hans Kraay bij JVC Cuijk ook van hem te horen kreeg?" 

Linksbuiten

Als kind was Jorrit Ritzen echter verre van een verdediger. "Nee, bij Sint Joost speelde ik altijd als linksbuiten. Toen ik op een gegeven moment het CIOS volgde in Sittard werd er aan mij gevraagd of ik niet hogerop wilde voetballen. Via-via kwam ik zodoende bij SV Meerssen terecht maar al snel bleek dat ik voor die positie niet het vereiste niveau had om daar in het eerste elftal te komen. De trainer zette me op de bank of zelfs in het tweede. Na een week of drie in de competitie raakte echter een centrale verdediger ernstig geblesseerd waarna ik daar kwam te staan. Vervolgens ben ik nooit meer van die plek weggeweest." Zijn eerste wedstrijd was meteen een pikante. "We moesten in de toenmalige Hoofdklasse B tegen EVV uit Echt. Voor mij dus erg speciaal. In die tijd waren Meerssen en EVV de twee beste Limburgse amateurclubs, wij wonnen die dag en dat zal me altijd bijblijven."  

MVV en EVV

Als je bij SV Meerssen goed speelt, en je komt ook nog uit de streek, dan kom je al snel in beeld bij MVV. "Ja, zo gaat dat. Ik kreeg de mogelijkheid bij MVV te komen voetballen, ik kreeg een profcontract en in die tijd waren dat best goede bedragen die je kon verdienen. Zeker door het premiestelsel dat we hadden en we bovenin meedraaiden in de eerste divisie. Ik ging die uitdaging dus graag aan." MVV had echter, met Fuat Capa als trainer, wel al een paar centrale verdedigers staan die niet even door youngster Ritzen uit het elftal konden worden gespeeld. "Nee, je had bijvoorbeeld Ole Tobiasen en Philipp Haastrup, dat waren echt topspelers." Uiteindelijk kwam Jorrit Ritzen vooral in zijn tweede jaar veel aan spelen toe. "Het zullen het er denk ik meer dan 20 zijn geweest, het was alleen jammer dat in dat tweede jaar ook ernstige financiële problemen ontstonden bij de club. Op een gegeven moment kregen we maanden geen salaris en er werd bijvoorbeeld ook gestemd over het lot van onze trainer. Dat was allemaal minder leuk." Omdat Ritzen destijds op het punt stond papa te worden koos hij eieren voor zijn geld. "Je gaat toch nadenken want je wil zekerheid, zeker als je vrouw zwanger is. Daarom ging ik in op een mooi aanbod van EVV terwijl ik daarnaast ging werken. Ik heb daar geen moment spijt van gehad want je moet ook aan de toekomst denken. Daar kwam bij dat we bij EVV echt een geweldige sterke groep hadden. Ik weet nog wel dat we een vriendschappelijke wedstrijd van Borussia Mönchengladbach wisten te winnen: toen was het in Echt wel even feest hoor. Ik moet zeggen dat we met Jan Lauers ook een tactisch enorm sterke trainer hadden, bovenop al die goede spelers was dat erg belangrijk."

'Ik dacht aan een geintje toen ene Hans Kraay me belde'

Hoe goed hij het ook had in zijn eigen vertrouwde omgeving: toen hij ineens een onverwachts telefoontje kreeg veranderde alles. "Ja, Hans Kraay was aan de telefoon, ik dacht aan een geintje maar hij was het echt. We hadden met EVV al tegen FC Lienden gespeeld en daar was hij destijds trainer. Toen hij naar JVC Cuijk vertrok wilde hij mij er dolgraag bij hebben. Natuurlijk kreeg ik toen van Twan Hofmans namens JVC een mooi voorstel maar een grote reden dat ik de overstap maakte was ook zeker Kraay. Het leek me enorm spannend om onder hem te mogen voetballen. Overigens moet ik zeggen dat ik zeker ook met Twan Hofmans een geweldige band had. Wat een correcte man was dat, hij kwam altijd alles netjes na. Die relatie met hem ging verder dan zomaar speler/sponsor." Over Hans Kraay is Ritzen nu nog steeds lyrisch. "Dat wij met JVC zo goed speelden was voornamelijk aan hem te danken. Natuurlijk hadden we een prima selectie maar hij was echt wel doorslaggevend betreffende onze ontwikkeling. Dat wij bijvoorbeeld de kwartfinale van de KNVB Beker haalden was natuurlijk ongekend." Een ronde eerder schakelde JVC op eigen veld MVV uit door met 2-1 te winnen, beide goals werden gemaakt door Kevin van Veen. "Die dag beschouw ik als hét hoogtepunt uit mijn voetballoopbaan. Alles kwam samen: wat eraan voorafging, dat ik aanvoerder mocht zijn, de opbouw naar de wedstrijd toe en dat er vervolgens zo'n vijfduizend man publiek was. Toen we gingen voetballen haalden we als team een onvoorstelbaar hoog niveau, Mijn oude club MVV werd van de mat gespeeld door ons, ongelooflijk. Echt om nooit meer te vergeten. Je kunt van Kraay veel zeggen, hij zal zeker ook dingen minder goed beheersen, maar hij kreeg dit toch maar wel mooi voor elkaar." JVC won in die tijd wel drie keer de districtsbeker ("We wonnen een keer de finale met 7-2 van Groene Ster. Sommige jongens hebben het er hier nog over, dat JVC toen zo goed was.") maar een kampioenschap in de Topklasse zat er uiteindelijk net niet in. Later maakte Ritzen ook het verval mee. "De club sloeg een andere richting in, je zag het een beetje aankomen wat er ging gebeuren. Het doet me een beetje pijn om te zien dat JVC nu in het zaterdagvoetbal in de lagere klassen actief is." Toch kijkt hij met warme gevoelens terug. "Ja, natuurlijk. Ik reed vier keer in de week met heel veel plezier telkens een uur heen en terug. Nu zou ik daar niet meer aan moeten denken maar toen vond ik het niet erg. Dat zegt heel veel over de band die ik met JVC Cuijk had." 

Terug in Limburg

Twee jaar terug scheidden de wegen zich tussen JVC en Ritzen. "Na een laatste gesprek werd het me duidelijk dat er geen toekomst meer was. Ik overwoog toen om een sabbatical of zoiets te nemen maar Groene Ster meldde zich. Na een gesprek met de club zag ik het meteen zitten." En ook in Heerlerheide is Jorrit Ritzen behoorlijk succesvol want Groene Ster maakt een bloeiperiode door. "We werden kampioen in de Hoofdklasse en pakten de districtsbeker, niet slecht. En dit jaar doen we ook weer aardig mee in de derde divisie." Hét hoogtepunt was echter toch wel de uitschakeling van VVV in het KNVB Bekertoernooi. Groene Ster wist een paar maanden terug na het nemen van strafschoppen de eredivisionist te wippen nadat beide teams op twee veldgoals waren blijven steken. Ook Ritzen nam een belangrijke pingel en toonde zich euforisch na de winst. "Wat dacht je dan? Het sportpark ontplofte hier bijna." Het zijn straks allemaal mooie herinneringen voor de binnenkort stoppende centrale verdediger. En dat ligt niet aan zijn fysieke gesteldheid. "Nee, maar ik doe er ook enorm veel voor. Ik zit wel vier keer in de week in de sportschool, als je ouder wordt moet je er nog meer voor doen. Maar ik vind het na meer dan twintig jaar wel mooi geweest en ik krijg de kans om trainer te worden. Ik heb daar heel veel zin in."'Nemelaer-man' Piet Drijvers heeft draai gevonden ...
Het adieu van Rob van Raay nadert, afscheid van ee...

Related Posts

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)