5 minuten leestijd (960 woorden)
Aanbevolen 

Oost Brabantse clubs komen meer en meer bovendrijven in Derde Divisie

IMG_0819

REDACTIE| Toen in 2016 de nieuwe derde divisie van start ging werd dat in deze regio (Brabant rechts van het midden) beschouwd als een pittig niveau. UDI'19 promoveerde min of meer per toeval er meteen naartoe door een soort van pretloting in de nacompetitie. De Udenaren verzuimden qua selectie door te pakken (te weinig kwaliteit en niet breed genoeg) en degradeerden meteen roemloos. Het moet gezegd dat de kwaliteit en diepte van de tegenstanders destijds ook behoorlijk hoog was. Zo had ook JVC Cuijk destijds nog een erg sterk elftal. Inmiddels begint deze regio een steeds sterker woordje mee te spreken.

Door: Willy Rooyakkers

Het was vooral in eerste instantie O.S.S.'20 dat al snel aan de weg timmerde op het hogere amateurniveau dan de good-old hoofdklasse. Maarten van Vugt deed er als trainer heel veel goed werk, bouwde een met veel Osse gasten gefundeerd elftal en zorgde ervoor dat er op De Rusheuvel een sterke basis kwam te liggen. Natuurlijk deed hij dat in samenspraak met technische mensen, de lijnen bij O.S.S.'20 zijn relatief kort. Toen Van Vugt afscheid nam luisterde zijn opvolger naar de wat verrassende naam Bertran Kreekels. Deze Helmondse trainer had nog geen ervaring op dit niveau: hoe moest hij de schoenen van Van Vugt gaan vullen? Kreekels kweet zich echter geweldig van zijn taak. De oefenmeester wist verder te bouwen, het huis nog secuurder te perfectioneren. Hij deed dit door de goede dingen intact te houden maar er ook eigen inzichten aan toe te voegen. Vorig seizoen leek dat te culmineren in een glorieus kampioenschap en promotie naar de tweede divisie maar Covid-19 sloeg toe en liet ook de sportieve aspiraties te Oss in complete machteloosheid achter. De KNVB besliste namelijk dat het gehele seizoen werd geschrapt, een domper van jewelste voor Kreekels en zijn mannen. Men moest weer opnieuw beginnen. Des te knapper is het, zeker mentaal gezien, dat de Ossenaren ook nu weer na drie wedstrijden negen punten in the pocket hebben zitten. Het zit dus wel goed in de koppies van Kreekels en zijn spelers.

Concurrentie uit Veghel

Er lijkt nu echter ineens ook concurrentie uit onverwachte hoek te komen, uit Veghel wel te verstaan. Blauw Geel heeft namelijk de eerste drie potjes eveneens weten te winnen. Zoals laatst ook al in de podcast van Tismarvoetbal (zie bovenaan deze pagina/ de Blauw Geel special) was te beluisteren is er sprake van stabiliteit in de technische vergaderzalen van het Prins Willem Alexander Sportpark. Cees van den Boogaart en Peter Bijvelds, beiden lid van de technische commissie BG-TOP, legden onze luisteraars uit wat men allemaal van plan is. En ook wat men niet wil trouwens, zeker zo belangrijk. Van den Boogaart: "We willen wel met veel eigen jongens spelen anders komt een gedeelte van de club in opstand en dat snappen we ook. Maar we kunnen het niet alleen met eigen jongens, dat is onmogelijk." De twee toonden zich gematigd qua ambities. Opnieuw Van den Boogaart: "Ik wil lekker voetbal zien en dat ik krijg ik in de derde divisie voorgeschoteld. Als liefhebber gaat het mij daarom. En natuurlijk doet het me extra deugd als ik een eigen jongen als Hugo van den Nieuwenhof prima zie debuteren. Uiteraard." De Veghelaren lijken de juiste modus nu toch echt te pakken hebben, getuige de langzaam maar zeker naar boven buigende prestatiecurve. Het mooie is dat dit gepaard gaat met een trainer die al voor het vijfde seizoen in charge is. Eveneens een teken van stabiliteit en rust. Tegelijkertijd is het ook een compliment naar die coach, Niels van Casteren, zelf toe want zolang de technische baas zijn en toch steeds beter presteren is best knap. Daarnaast is het voetbal in Veghel qua amusementswaarde momenteel ook best te pruimen. We zullen zien waar het de komende tijd naartoe gaat in Veghel.

Gemert moet weer bouwen

Vorig jaar drukte ook Gemert verrassend de neus aan het venster van de toplaag in de derde divisie. Erg knap van de Molenbroekers die pas net daarvoor via de nacompetitiei uit de hoofdklasse waren opgestegen, Ook in Gemert is het beleid stabiel en worden ieder jaar weloverwogen beslissingen genomen en diverse belangen minutieus in het achterhoofd gehouden. Zo moeten ook in Gemert jeugdspelers doorstromen maar tegelijk ook kwaliteit worden binnengehaald door de lagere klassen in de regio af te stropen. Door een succesvol offensief scoutingsbeleid (men is niet bang spelers van een lager niveau de kans te geven) slaagt men er al best lang in om met een relatief lege beurs toch aardig wat kwaliteit op het veld te krijgen. Afgelopen zomer, nadat Gemert in de absolute top was belandt van de afgebroken derde divisie, moest men wel erg hard aan de bak wat dat betreft want de gehele voorhoede vertrok. Er kwamen nieuwe spelers en trainer Reinald Boeren ging er enthousiast mee aan de slag. We gaan ook hier zien hoe zich dit gaat ontwikkelen allemaal. Alles bij elkaar is echter wel duidelijk dat deze regio meer en meer echt gaat meedoen op het niveau van de derde divisie en dat is erg leuk. Het is jammer dat UDI'19 wat dat betreft achterblijft en ook OJC Rosmalen een stapje heeft moeten terugdoen maar dat doet niets af aan de goede processen in Oss, Veghel en ook Gemert.

Komende zondag gaat de competitie weer verder. Gemert ontvangt Westlandia terwijl Blauw Geel oude bekende EVV op bezoek krijgt. O.S.S.'20 neemt het thuis op tegen OFC uit Oostzaan, een topper. Tip aan de voetballiefhebbers uit deze regio: ga eens kijken want er wordt best leuk gevoetbald. 

Op De Rusheuvel vierde men afgelopen voorjaar normaal gezien een kampioenschap maar door Covid-19 bleven de tribunes leeg
Moreno Koenders (9) moet in Gemert Thijs van Pol vervangen
Trainer Peter Burg stapt op bij BVV
John Laponder wil zondag zoon de baas zijn

Related Posts

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)