5 minuten leestijd (906 woorden)
Aanbevolen 

'Peter Bijvelds wordt de nieuwe technisch eindverantwoordelijke van De Graafschap'

OSS| Veghelaar Peter Bijvelds wordt de nieuwe technisch eindverantwoordelijke van de superboeren. Als we de hardnekkige berichten uit de wandelgangen mogen geloven dan is het een kwestie van tijd dat de huidig directeur van TOP Oss op De Vijverberg zijn handtekening gaat zetten. Bijvelds zou daarmee de opvolger worden van Peter Hofstede die aan het einde van dit seizoen toe zegt te zijn aan een nieuwe uitdaging.

Door: Willy Rooyakkers

Het zou in ieder geval een mooie beloning betekenen voor het harde pionierswerk, een investering in zichzelf eigenlijk, dat hij de afgelopen jaren heeft verricht. Wie Peter Bijvelds (56) een beetje kent, en dat zijn er veel, weten dat we hier te maken hebben met een voetbaldier pur-sang.

Het voetbal is altijd zijn passie geweest maar daarnaast was Bijvelds uiterst succesvol in het bedrijfsleven waardoor hij eigenlijk al op relatief jonge leeftijd min of meer onafhankelijk kon gaan bekijken of het mogelijk was van zijn hobby zijn beroep te maken.

In de voetballerij is het echter een grote handicap als je niet in het bezit bent van een grote loopbaan als speler. Nu kon Peter Bijvelds best aardig tegen een bal trappen, hij was een verdienstelijk amateurvoetballer, maar in de oerconservatieve kringen van BVO's telt dat niet echt. "Al had ik maar 25 wedstrijden in de eredivisie achter mijn naam gehad, dan zouden vele deuren al meteen veel makkelijker opengaan", zo liet hij zich al vaak enigszins zuchtend ontvallen. In de voetballerij gelden vaak nog de wetten van het Old Boys Network.

Door zijn succesvolle optreden in het bedrijfsleven, gecombineerd met zijn onafhankelijke status en liefde voor het voetbal, kwam hij echter wél in beeld voor een functie als algemeen directeur bij FC Den Bosch. Hij stapte er met verve in, kreeg zoals iedereen in De Viert te maken met de financiële wanorde aldaar maar hield het een aantal jaren op verdienstelijke wijze vol.

Toch keek hij toen ook al met jeukende handen naar de kant van het technische gedeelte binnen de club. Hij zou dat nooit openlijk toegeven maar dat bloed kruipt nu eenmaal….niet voor niets een oeroud gezegde.

Na FC Den Bosch kwam dan in 2014 TOP Oss in beeld, wederom in eerste instantie puur als algemeen directeur. Toen in september de zittende technische man, Mischa Rook, naar Willem II vertrok kwamen echter ook de technische zaken op zijn bordje te liggen. En dat palet smaakte hem als een zeven gangen menu in een sterrenrestaurant.

TOP Oss groeide als club, zo werd er een prachtige verbouw gerealiseerd. En dat niet alleen op de reguliere tribunes: wie nu binnenkomt in de business ruimtes waant zich zo ongeveer in een hippe brasserie. Ondanks het beperkte achterland, en zeer smalle achterban, lukte het toch ook steeds weer om sponsoren te strikken en de club financieel gezond te houden. Bijvelds moest echter nog steeds met het kleinste, of soms één na smalste, spelersbudget van de hele divisie werken.

Toch lukte het telkens weer om onbekende, of in het bezit van een krasje zijnde, spelers binnen te halen die in het Osse Kuipje ineens aan het excelleren sloegen. Goede voorbeelden hiervan zijn onder meer Kevin van Veen, Huseyin Dogan, Bryan Smeets, Tom Boere, Fatih Kamaci, Nick Olij en nu weer Kay Tejan.

Het mooiste seizoen tot nu toe kwam in 2018/2019, de naam was net weer terug gewijzigd naar TOP Oss, toen het elftal van toenmalig trainer Klaas Wels meer dan zestig punten behaalde en zich op glorieuze wijze plaatste voor de nacompetitie. Met één gelijkspelletje ingeruild tegen een volle driepunter was TOP Oss toen zelfs op een historische derde plaats geëindigd. Tijdens de nacompetitie was Oss eindelijk weer eens verenigd als het om de plaatselijke BVO ging, het stadion was tegen Sparta met 4.500 toeschouwers tot op de laatste plaats bezet. Nu klinkt dat voor de meeste BVO's niet als erg schokkend, in het geval van TOP Oss was het dat wél in positieve zin.

Het was alsof een gewichtheffer vier keer zijn eigen gewicht naar boven stootte.

Natuurlijk bleef het werk van Peter Bijvelds in Oss niet compleet onopgemerkt maar om echt ergens anders binnen te komen als technisch manager bij een BVO, welke ook nog een stap hogerop zou betekenen…..dat is dus gewoon, zoals hierboven ook al beschreven, lastig.

Insiders weten dat hij de afgelopen seizoenen al bij een aantal gerenommeerde BVO's in beeld was, er volgden zelfs gesprekken, maar telkens werd er dan toch gekozen voor een meer household name. Lees: een veiligere keuze qua naam en voetbalachtergrond. Old Boys Network….you know.

Nu lijkt het er dus toch van te komen. En als je dan toch gaat verkassen dan is De Graafschap toch écht wel een fantastische bestemming. Doetinchem is altijd al een stad geweest waar de mensen de lucht van de binnenkant van een voetbal inademen. De Graafschap heeft daarnaast een grote regiofunctie, de 'superboeren' zijn dé trots van de gehele Achterhoek.

Logisch gevolg hiervan is dat er enorme sportieve mogelijkheden sluimeren. Zoals ieder 'nadeel zijn voordeel heb' (J. Cruyff) geldt dat echter andersom ook. De druk zal anders zijn voor Peter Bijvelds, hij zal daar mee om moeten gaan.

Hem kennende zal hij dat echter als een luxe probleem zien. Eén ding is zeker: als de verhalen waar zijn en Bijvelds écht op De Vijverberg aan de slag gaat dan zullen de 'superboeren' op het Achterhoekse platteland iemand gaan zien die minstens zo hard werkt als zij zelf.

Peter Bijvelds wilde vandaag zelf geen commentaar geven. 

SCG'18 kiest voor ervaring trainer John Meijs (57)
'Wel campagne voeren, maar geen aspiraties als raa...

Related Posts

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)