dinsdag 22 september 2020
5 minuten leestijd (1010 woorden)
Aanbevolen 

Richard van der Venne: "Als die Adelaarshorst gaat schreeuwen....dat is een onbeschrijflijk gevoel."

OSS/DEVENTER| Nog niet zo heel lang geleden was Richard van der Venne blij dat hij bij TOP Oss zijn eerste profcontractje mocht ondertekenen. Tegenwoordig wordt hij gezien als één van de beste middenvelders in de Keuken Kampioen Divisie. Als speler van Go Ahead Eagles maakt hij indruk met zijn drang naar voren en, daarmee gepaard gaande, aantal doelpogingen. Van der Venne: "Ik sta nu op zes goals maar dat hadden er eigenlijk al veel meer moeten zijn."

Door: Willy Rooyakkers

De linkspoot doelt op het feit dat hij ook nogal eens regelmatig het stalen 'houtwerk' raakt. "Ja, haha, dat klopt. Bij NEC was het echt erg, toen had ik er met meer geluk vier kunnen maken. Bij RKC ook al. En onlangs had ik de bal voor het intikken en werd ik overgeslagen door een medespeler. Of ik dan boos word? Wat denk jij dan?." Het tekent de gegroeide status van de speler die een half jaar geleden overkwam van TOP Oss. 

Contractje

Het is niet zo dat de profloopbaan van de inmiddels 26-jarige Ossenaar volledig uit de lucht komt vallen. "Ik begon bij Ruwaard en via de amateurs van SV TOP kwam ik in de jeugd van FC Den Bosch terecht. Daar speelde ik drie seizoenen voordat de profs van TOP me oppikten. Uiteindelijk verkaste ik naar de A-junioren van Berghem Sport." Een leven als profvoetballer leek op dat moment voor de dynamische middenvelder ver weg. "Ik wilde naar het 1e elftal van Berghem Sport maar ze wilden me nog langer in de jeugd houden. Daar had ik geen zin in waarna ik door Maikel Maas bij Deso werd gevraagd. Die speelden in de derde klasse en wilden omhoog. Omdat ik van Berghem niets meer hoorde ben ik daar op ingegaan." Van der Venne maakte als linkermiddenvelder meteen veel indruk op de velden en kwam uiteindelijk via O.S.S.'20 toch weer in het betaalde voetbal terecht. "Peter Bijvelds (directeur TOP OSS) was in een gesprek heel eerlijk. Samen met Aram Pusters, Stijn Rambach en Tufan Koca kon ik proberen een contractje bij TOP Oss te verdienen. Het was altijd mijn droom geweest om profvoetballer te worden dus ik dacht: Waarom niet? Uiteindelijk is het mij als enige van dat groepje gelukt om een contractje af te dwingen. Daar was, en ben, ik trots op."

Niet gemakkelijk

Toch moet Richard van der Venne achteraf toegeven dat het allemaal minder gemakkelijk ging dan misschien gedacht. "Als je samenvattingen ziet van de eerste divisie denk je al gauw dat je dat niveau gemakkelijk aankunt. Als je dan echter mee gaat trainen kom je er snel achter dat dit een vergissing is. Het niveau ligt stukken hoger dan bij de amateurs. Ik begon natuurlijk onderaan de ladder bij TOP, ik moest me opwerken. Uiteindelijk kwam ik in dat eerste seizoen toch tot 29 duels en wist daarin zes keer te scoren. Tja, zes goaltjes is misschien niet veel maar het zijn er toch maar mooi zes als je begrijpt wat ik bedoel. Het was een mooie start voor me." Hoe komt dat eigenlijk dat hij zo veel in scoringspositie komt? Kijk maar een samenvatting van een team waarin Richard van der Venne meedoet en je ziet die gedreven rossige linkspoot vanuit het middenveld constant voor het doel van de tegenstander verschijnen. "Dat is iets wat in me zit, altijd zo geweest. Op een of andere manier sta ik vaak op de goede plek en ga ik op het juiste moment." Nadat Van der Venne in zijn tweede seizoen bij TOP geblesseerd raakte kwam de grote doorbraak in het derde jaar. In 34 wedstrijden wist hij liefst 13 keer het net te vinden. Het leverde hem uiteindelijk een mooie transfer naar Go Ahead op, de club uit Deventer met de grote aanhang en het zeer sfeervolle stadion aan de Vetkampstraat. Een Engels aandoend bouwwerk, strak in een echte volkswijk gesitueerd. 

Schreeuwen

Hij kon ook naar een andere mooie club, maar dat was nog iets noordelijker. "Ja, het contract lag in de mail maar ik wilde niet graag verhuizen. Toen Go Ahead zich meldde viel alles op zijn plek. Ik ging er in alle opzichten op vooruit: sportief, qua entourage en financieel. Ideaal dus. En het is maar een uurtje rijden vanaf Oss." Na een half seizoen is het eufemistisch om te zeggen dat hij geen spijt lijkt het hebben. "Nee, het is echt een gruwelijk mooie club. Ik zit hier fantastisch. Iedere thuiswedstrijd zitten er acht- tot negenduizend mensen in het stadion. Als die Adelaarshorst begint te schreeuwen dan is dat een onbeschrijflijk gevoel. Soms kijk ik om me heen als het spel even doodligt en dan zie ik al die mensen zitten. Dan krijg ik kippenvel." En trainer John Stegeman? "Nou ja, je merkt dat hij precies weet wat hij wil. Hij is heel duidelijk, heeft een duidelijk plan. Daar hebben we veel baat bij." 

Eredivisie

Nu is het zaak voor Richard van der Venne om de volgende stap te maken: naar de Eredivisie. Misschien met Go Ahead, of wellicht een andere club? "Ik zit hier fantastisch, dat lijkt me duidelijk. Je weet natuurlijk nooit hoe het gaat lopen en ik wil zo hoog mogelijk spelen." Maar middenvelders die standaard meer dan tien goals per seizoen maken zijn wél gewild toch? "Nou ja, dat hoop ik. Ik vind van mezelf dat ik er wel minimaal tien moeten maken inderdaad maar dat zei ik sowieso al." In ieder geval hoeft FC Den Bosch niet te bellen. "Nee, ik ben Ossenaar haha. Nee, het belangrijkste is dat ze mij als jeugdspeler niet wilden, dat vergeet je niet.” Nu is het zaak om de draad weer op te pakken. De tweede seizoenshelft wacht. "We hebben hard getraind in Belek. Ik ben blij dat het erop zit haha. Zondag wacht Roda JC, we zijn er klaar voor denk ik. Het is jammer dat we laatst niet van FC Den Bosch wonnen want we waren duidelijk de betere ploeg. Nu moeten we echter weer vooruit kijken en voor de prijzen gaan. Dat verdienen de fantastische fans van Go Ahead ook." 

Exclusieve column: de kijk van Jaap Knasterhuis jr...
Sparta'25-talent Jeremy Raaijmakers wil kampioen w...

Related Posts

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Hollandse Velden Banner

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)