4 minuten leestijd (879 woorden)
Aanbevolen 

Ruud Kaiser mist als trainer waardering en respect

RuudKasiertrainer-002

OSS| Ruud Kaiser (58) zit sinds eind mei werkloos thuis in Oss. De oud-trainer van ondermeer FC Den Bosch, RBC Roosendaal, Dynamo Dresden en Oranje O17, staat te popelen om weer aan de slag te gaan in de voetballerij. ,,Eredivisieclubs zijn niet in me geïnteresseerd. Omdat ik in Nederland nooit op dat niveau heb getraind. Maar in de Keuken Kampioen Divisie of in de top van het amateurvoetbal moet er toch een plekje voor me zijn als trainer?"

door Kees van der Zandt

Trainer Robert Maaskant werd deze week ontslagen als trainer bij VVV. Maar de eredivisieclub uit Venlo hoeft geen sollicitatiebrief van de werkloze Kaiser te verwachten.,,Ik zou het weliswaar wel aankunnen om die club te trainen en wil ook zo snel mogelijk weer aan de slag ", zegt de geboren Amsterdammer zeker te weten. ,,Maar eredivisieclubs zijn niet in me geïnteresseerd. Omdat ik in Nederland nog nooit op dat niveau een team heb getraind. Een beetje vreemd, maar het is wel een beetje vreemd als je bijna 30 jaar ervaring hebt in binnen- en buitenland

Na een behoorlijke voetballoopbaan bij ondermeer Ajax, Antwerp, .Coventry City, Nice, SVV en FC Den Bosch werd hij in 1991 assistent-trainer bij TOP Oss, dat net was toegetreden tot het betaalde voetbal. ,,In mijn periode als speler bij FC Den Bosch, van 1984 -1988, woonde ik al in Oss en trainde toen al de jeugd van TOP en dat beviel me prima", weet hij nog. "Toen ik als jeugdtrainer bij TOP Oss begon wist ik niet dat er zoveel rivaliteit met FC Den Bosch was. Voor mij als prof was het geen enkele probleem. Ik heb nog steeds een goed gevoel bij beide clubs hoor."

Na zes jaar assistent bij TOP Oss, onder trainers als Piet Schrijvers, Bram Braam en Hans Dorjee, werd hij hoofdtrainer bij eerste divisionist RBC Roosendaal. Daarna werd de voormalige linksbuiten ondermeer trainer van Dynamo Dresden en Magdenburg in Duitsland. In 2005 schreef hij historie door als trainer van Oranje Onder 17 op het WK brons te pakken. ,,Het was geen super getalenteerde groep. Alleen Tim Krul en Dirk Marcellis hebben het uiteindelijk tot het 'grote' Oranje geschopt. Maar het was een geweldige groep om mee te werken", blikt Kaiser met hoorbaar plezier terug. In 2013 werd hij trainer van FC Den Bosch , de club waar hij als voetballer in de jaren tachtig vier succesvolle en mooie jaren beleefde. ,,Na een moeizame eerste competitiehelft begon het na de winterpauze plotseling te lopen als een tierelier. We werden uiteindelijk vierde, een toppositie waarop Den Bosch jaren niet meer was geeindigd. In de nacompetitie kwamen we uiteindelijk iets tekort om te promoveren. Mede door een rode kaart voor Tim Hofstede in het duel met Excelsior." Kaiser hoopte dat na dat succesvolle jaar de begroting van Den Bosch wat omhoog zou gaan om de beste spelers te kunnen behouden en de selectie te kunnen versterken. ,,Maar het tegendeel bleek waar. De begroting ging terug met vier ton en de beste spelers , waaronder Ralf Seuntjens , moesten worden verkocht. Logisch dat de prestaties van mijn eerste jaar toen niet meer werden gehaald. Maar het bestuur had dat begrip dus niet en in februari 2015 werd ik daarom ontslagen wegens tegenvallende resultaten. " Na zijn periode bij Den Bosch was hij nog trainer in het amateurvoetbal bij de derde divisionisten JVC Cuijk en Dongen. ,,Bij JVC Cuijk ging de geldkraan dicht om spelers te betalen . Desondanks haalden we nog de nacompetitie om promotie. Bij Dongen had ik normaal gesproken nog gewerkt en was ik rond voor dit seizoen. Maar er kwam daar op het eind van vorig seizoen een bestuurswisseling . Een bestuurslid daarvan zag het blijkbaar niet in mij zitten en daardoor werd mijn contact ontbonden, Daardoor zit ik nu werkloos thuis en daar baal ik flink van"

Kaiser zegt als trainer soms waardering en respect te missen bij clubs voor zijn prestaties.. ,,Ik heb als trainer altijd behoorlijk gepresteerd. Nota bene bijna altijd bij clubs die het financieel moeilijk hadden.. Maar de waardering na het halen van bijvoorbeeld een vierde plaats met FC Den Bosch of het pakken van brons met Oranje onder 17 op het WK in de vorm van de aanbieding van een mooie club bleef helaas uit.. Dat doet me pijn als ik zie wie er nu allemaal wel actief zijn als trainer in het betaald voetbal. Het is toch te gek voor woorden dat clubs in de rij staan voor Dick Advocaat , die met Sparta is gedegradeerd. Het is soms gewoonweg niet te begrijpen. Wil Boessen pakt met TOP een periodetitel, wat een wereldprestatie is bij een club met zo'n laag budget, en wordt met FC Den Bosch vierde. Het is toch een lachertje dat hij nu, met alle respect, maar een laagvlieger als Helmond Sport traint.? ". Volgens Kaiser is het vooral een kwestie van gunnen wie ergens trainer wordt. ,,De afgelopen jaren heb ik bijvoorbeeld twee keer gesolliciteerd als trainer van TOP Oss, maar ben ik het niet geworden. Hoewel ik de club toch goed ken en in de stad woon." Desondanks heeft Kaiser de hoop op een nieuwe club nog niet opgegeven. . ,,Eredivisie heb ik weliswaar uit mijn hoofd gezet. Maar in de Keuken Kampioen Divisie of de top van het amateurvoetbal moet er toch wel een plekje voor me te vinden zijn", besluit hij. 

Mark Westerlaken ziet Gemert vooruitgaan: 'Deze gr...
Sparta'25-goalgetter Daan van Heijnsbergen (17): "...

Related Posts

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)