3 minuten leestijd (591 woorden)

'Spelvreugde en plezier kinderen moeten altijd voorop staan'

Vrijwilligers zijn de kurk waarop sportclubs drijven. Zonder inbreng van die enthousiastelingen zouden verenigingen niet kunnen draaien. Jos van Ham (73) is daar een goed voorbeeld van . Hij is al een halve eeuw actief in allerlei functies bij Zwaluw VFC, de voetbalclub uit zijn woonplaats Vught. Van Ham was er in het verleden ondermeer voetballer, bestuurslid en teamleider van jeugdteams en het eerste elftal. Sinds acht jaar is hij 'met heel veel plezier en energie', trainer en coördinator van de jongste voetbaljeugd bij Zwaluw.

door Kees van der Zandt

VUGHTJos van Ham is elke woensdagmiddag en zaterdagmorgen te vinden op de velden van Zwaluw VFC om de jongste jeugd van de grootste Vughtse voetbalclub, vanaf vijf jaar te trainen en te begeleiden. Op woensdagmiddag wordt er door ongeveer 90 kinderen getraind in groepjes. 's Zaterdagmorgen worden er wedstrijdjes op kleine veldjes gespeeld. Van Ham wordt tijdens die trainingen geassisteerd door Paul Kirriwenno, Marcel Temlina en wat behulpzame ouders. ,,Voor veel kinderen zijn die trainingen de eerste kennismaking met voetbal. Daarom proberen we het zeop trainingen ook naar de zin te maken met leuke en eenvoudige trainingsvormen", laat Van Ham weten. ,,Want spelvreugde en plezier moeten bij de kinderen altijd voorop staan. Ik informeer na trainingen en wedstrijdjes dan ook regelmatig bij de spelertjes en hun ouders of ze het naar hun zin hebben. Ik heb bij die trainingen ontzettend veel steun en hulp van Paul en Marcel. In mijn eentje zou ik het niet kunnen.""

De vitale zeventiger praat met aangename dictie en uitermate enthousiast over het trainen en begeleiden van de jongste voetbaljeugd van Zwaluw. ,,Je ziet hier mannekes soms heel erg verlegen op de eerste training komen en na een paar weken het hoogste woord hebben. Omdat ze voetballend wat vorderingen hebben gemaakt. Ook is het hartstikke leuk om mee te maken hoe groot de betrokkenheid van de ouders bij het voetbal van hun kinderen. Ze komen op zaterdagmorgen bijna allemaal kijken naar de wedstrijdjes. Het mooie is dat na een paar wedstrijdjes al een vriendschappelijke band ontstaat tussen de ouders van de spelertjes langs de lijn bij de wedstrijdjes en na afloop in de kantine."

In de kantine van Zwaluw is een heuse Wall of Fame, met voormalige jeugdspelers van de Vughtse derdeklasser die het betaald voetbal hebben gehaald. Zoals ondermeer Hans Gillhaus, Jos van Herpen, Frans Paymans, Paul Beekmans en Wouter van der Steen. Volgens Van Ham zullen er ook ooit foto's van spelers bij komen hangen die nu nog bij hem trainen. ,,Er loopt ontzettend veel talent ronden er staan dan ook regelmatig scouts van profclubs bij onze trainingen en wedstrijden. Je moet natuurlijk maar afwachten hoe die kinderen zich als als voetballer ontwikkelen. Maar ik ben er zeker van sommige spelertjes ooit geld gaan verdienen met voetbal."

Voor Van Ham is en blijft voetbal hobby en Zawluw zijn cluppie. ,,Geld verdienen met voetbal hoef ik niet. Ik vind het zo leuk en ben dankbaar joh om nu de jongste jeugd van Zwaluw te trainen en te begeleiden. Het houdt me fit en jong en geeft me veel energie. Het is toch hartstikke mooi als ik door Vught loop of op het terras zit en een spelertje van me tegen zijn vriendje hoor zeggen als hij mij ziet: 'Dat is mijn trainer Jos van Zwaluw'. Daarnaast is de organisatie en structuur van de club de laatste jaren sterk verbeterd. Ik ben daarom blij dat ik dat trainen van de jongste jeugd mag doen en zolang mijn gezondheid het toe laat wil ik het nog jaren blijven doen."
'Zenuwachtiger wedstrijden zoon dan toen ik zelf s...
Ronnie Buitenkamp maakt stap: fulltime in dienst b...

Related Posts

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)