zaterdag 04 juli 2020
4 minuten leestijd (735 woorden)

Succestrainer Klaas Wels wil met TOP Oss volgende stap zetten: "Deze positie structureel maken"

klaaswels2018 Klaas Wels aan het begin van dit seizoen

OSS| Klaas Wels is inmiddels 45 jaar en heeft zijn aspiraties op trainersgebied nooit onder stoelen of banken gestoken. Wels: "Mijn ambities waren er altijd en ik ben nog altijd ambitieus. Ik wil zo hoog mogelijk komen als trainer, in zoverre dat binnen mijn mogelijkheden blijkt te liggen. Momenteel ben ik echter al heel erg blij dat ik trainer ben in de Keuken Kampioen Divisie en dat het zo lekker loopt met TOP Oss."

Dat laatste is een understatement. De Ossenaren staan op een geweldige 6e plek en maakten veel indruk met zeges bij FC Twente (1-2) en N.E.C. (1-5). "We hebben een strijdplan, een tactiek,  en zijn zeer strijdbaar. Binnen de mogelijkheden die we hebben blijkt dat te werken. Ik denk dat de structuur momenteel dusdanig goed is dat we veel kunnen compenseren ten opzichte van clubs met meer mogelijkheden."

Werkwijze

Veel trainers gebruiken die term: 'mijn werkwijze'. Klaas Wels vormt daarop geen uitzondering maar wat bedoelt hij daar precies mee? Zijn trainingen, zijn benadering, de manier van spelen? Wels: "Een combinatie van al die dingen die jij noemt. Het is moeilijk te omschrijven. Het gaat om de intensiteit, de speelwijze, hoe ga je met elkaar om: draai je om de hete brij heen of zeg je waar het op staat.  Dat allemaal bij elkaar is eigenlijk het hele concept van een bepaalde werkwijze. Allereerst wil ik natuurlijk de best mogelijke resultaten halen, daar valt en staat alles mee. Dat wil ik dan doen met een ploeg die zich ook voetballend aan het ontwikkelen is en blijft. Het is natuurlijk zo dat een bepaalde visie weer mee werkt aan het bereiken van een ander doel. Zet je goed hoog druk dan heb je de bal snel terug en schep je meer kansen. Dat zorgt er dan weer voor dat je meer scoort. Als de opbouw beter is dan raak je de bal minder snel kwijt en krijg je minder goals tegen. Ik denk dat we momenteel ook als team een 'heel hoog bewustzijn' hebben. Dat helpt ook allemaal mee om samen goed te presteren. En als je dan een keer  een tik op de neus krijgt dan is het belangrijk om te weten 'hoe' je hebt verloren. Dat helpt weer om de week erop een en ander te herstellen."

Ruimte

Het valt op dat de Ossenaren juist tegen teams die graag de aanval zoeken maximaal kunnen toeslaan aan de andere kant van het veld. Rendeert men goed bij ruimte in de omschakeling? "Het is zeker zo dat wij goed van ruimtes profiteren. Dat komt ook omdat we nu beter omgaan met het spel zonder bal. Vorig jaar was dat nog wat minder maar daarin hebben we vooruitgang weten te bewerkstelligen." Klaas Wels is sinds 15 maart 2017 de hoofdtrainer in Oss nadat Francois Gesthuizen de club plotseling verliet. Wels, in het verleden fanatiek speler bij clubs als Schijndel en Blauw Geel'38, was voor vele insiders in het nationale voetbalwereldje op dat moment nog een volslagen onbekende naam. Moest hij geen scepsis overwinnen bij de als vanouds keihard vastgeroeste 'old-boys-network' mannetjes? Die ex-profs die bij voorbaat alleen mensen serieus nemen als ze minimaal op hetzelfde niveau geacteerd hebben: "In het begin proef je dat misschien een beetje maar dat is inmiddels allang weer anders. Sowieso heb je van tevoren ook de cursus betaalde voetbal gedaan natuurlijk. Maar het is inderdaad wel zo dat dit een beetje 'zo gaat' binnen het voetbal. Maar mensen realiseren zich tegenwoordig ook steeds meer dat als je niet heel lang bij de profs hebt gespeeld dat je dan eerder jezelf kunt ontwikkelen op andere vlakken."

Nacompetitie

Goed. We hebben vastgesteld dat TOP Oss het fantastisch doet momenteel. Wat is nu de volgende stap? "Dit vasthouden. TOP Oss moet structureel in het linkerrijtje gaan spelen, dat is een mooi streven. Daar werken we elke dag keihard aan." En het doel voor dit seizoen? De nacompetitie bereiken? "Jij zegt het alsof dit zo gewoon is. Deze mooie club heeft in 26 jaar tijd vijf keer de nacompetitie gehaald. Als we dat dit jaar weer halen dan zou dat prachtig zijn." Overigens houdt Wels ook nog altijd de standen van zijn oude amateurclubs bij. "Ik kijk op zondagmiddag altijd naar de uitslagen van Schijndel en Blauw Geel'38. Maar ook van de andere verenigingen waar ik bij betrokken ben geweest. Dat doet iedereen toch? Mijn kinderen voetballen overigens bij Blauw Geel want wij wonen in Veghel. Automatisch ga ik dan ook weleens kijken als ik tijd heb." 

TMV OP ZOEK NAAR DE ZIEL, DEEL 3: 'This is the coa...
(+video)Udenaar Tresor Shema geselecteerd voor nat...

Related Posts

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Gast
zaterdag 04 juli 2020

Captcha afbeelding

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Hollandse Velden Banner

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)