6 minuten leestijd (1264 woorden)

Terugblik met Anthony Geurts op een geweldig kalenderjaar voor Gemert: 'Vooral mentaal hebben we enorme stappen gezet'

IMG_7200 Anthony Geurts mag namens de technische commissie van Gemert bij de kerstboom terugkijken op een geweldig kalenderjaar 2019 (Foto: Willy Rooyakkers)

GEMERT| 2019 zal de boeken ingaan als een geweldig jaar voor het eerste elftal van Gemert. De Molenbroekers wisten niet alleen te promoveren vanuit de Hoofdklasse B naar de Derde Divisie maar presteerden het ook nog eens om daarin na een moeizame start net voor de feestdagen een florissante vierde plaats op de ranglijst te bemachtigen. Toen we Anthony Geurts benaderden om namens de technische commissie zijn licht te laten schijnen over de afgelopen twaalf maanden nodigde hij ons spontaan bij hem thuis uit.

Door: Willy Rooyakkers

Als we de ex-spelbepaler van Gemert 1 deze zaterdagmiddag treffen zit hij net een potje darts te kijken. "Dat is vaste prik in deze tijd van het jaar", lacht hij, "Wil je koffie?". Hij vertelt dat hij in de ochtend ook alweer een vergadering heeft gehad op Sportpark Molenbroek, er gaat best wat tijd zitten in het managen van de technische zaken betreffende de hoogste seniorenteams van een club als Gemert. Geurts: "We willen er regionaal bovenuit steken, wij vinden dat dit bij Gemert hoort. Daar is ons beleid ook wel op gericht." Geurts bemant de TC overigens niet alleen, hij wordt bijgestaan door Arnaud van den Wijngaard, Toine Ketelaars en Theo van den Boogaard. Ook voorzitter Carlo Hazenveld praat regelmatig zijn woordje mee. "Carlo heeft zelf ook op niveau gevoetbald en ventileert soms zijn mening. Dat vind ik alleen maar goed. Soms komt hij met een ander inzicht waar we echt iets aan hebben." Daarnaast wordt hij regelmatig aangesproken door supporters en andere betrokkenen. "Ik ga met iedereen het gesprek aan, ben makkelijk te benaderen. Gemert is een geweldige en grote vereniging, dat maakt het alleen maar mooi. De mensen moeten echter wel snappen dat ik niet zomaar alles kan zeggen in mijn functie maar dat begrijpen ze meestal ook wel."

Serie van verliespartijen

Als de gedachten teruggaan naar het begin van 2019 dan moest Gemert destijds eerst maar eens gaan afrekenen met een soort van rondwarend mini-syndroom. Al diverse seizoenen daarvoor maakten de zwart-witten namelijk een prima eerste seizoenshelft door om vervolgens meteen na de hervatting tijdelijk als een kaartenhuis in elkaar te zakken. Geurts: "Dat is echt een mentaal iets. Je kunt altijd een keer verliezen, zelfs met grote cijfers. Waar het echter om gaat is dat je dan daarna terugslaat, er geen serie van laat ontstaan. Ik denk dat we wat dat betreft echt enorme stappen gezet hebben dit jaar. Zeker dus mentaal gezien. Dat is ook een grote kracht van trainer Reinald Boeren die niets op zijn beloop laat als er iets niet gaat zoals het moet. Reinald laat niets gaan." Uiteindelijk belandde Gemert in de nacompetitie waar met Staphorst een enorm ongemakkelijke tegenstander wachtte. Een Engels aandoende ploeg met veel duelkracht, iets wat Gemert eigenlijk totaal niet ligt. De ogen van Anthony Geurts beginnen te glimmen als hij terugdenkt aan die mooie dag in het noorden van het land, het epicentrum van de biblebelt, toen alles samenkwam voor Gemert. "Die terugwedstrijd in Staphorst staat in mijn top vijf van favoriete gebeurtenissen met Gemert. Die hele dag was een geweldige happening: de sfeer daar op het sportpark was fantastisch, we kwamen meteen achter en verloren snel Jens Leijten die in die fase erg belangrijk was. Toch kwamen we sterk terug en wonnen we nog met 1-2. Zij bleven maar hoge ballen bij ons in de zestien pompen maar alles viel goed voor ons, uiteindelijk wisten ze het niet meer en hadden wij het al veel eerder kunnen beslissen. Maar alles bij elkaar heb ik zo ontzettend genoten van die dag."

'Willen spelers die ons niet als eindstation zien'

We willen toch ook iets meer weten betreffende de achterliggende gedachtes die er zitten achter de acties van de Gemertse technische commissie. Een succesvol orgaan mogen we wel zeggen. Wat opvalt is dat er spelers vanuit lagere klassen worden gescout die dan vervolgens doorgroeien. Zo maakten Ruben Rodrigues en Sander Vereijken al na één jaar een transfer naar het betaalde voetbal. Eerder gebeurde dat ook met Thijs van Pol, inmiddels weer terug in het fraaie zwart-wit. "Wij willen graag jongens die nog ambities hebben om door te groeien na ons. Dat zeg ik ze ook bij de gesprekken. Natuurlijk is het jammer als ze snel weggaan maar aan de andere kant kun je het ook zien als een compliment en het is een bewijs dat ze goed hebben gepresteerd bij ons waardoor je weet dat we veel aan ze hadden. In het geval van Ruben zag ik het wel aankomen, hij barstte van de ambities en maakte het ook gelijk waar. Sander deed het ook op een gegeven moment goed bij ons maar zijn vertrek zag ik minder duidelijk aankomen moet ik toegeven." Waar kijkt Anthony Geurts, zelf ook een ras-voetballer, naar als hij een speler bekijkt. "Je ziet het vaak al na een paar aannames, in feite weet je dan genoeg. Alleen is het op dat moment nog moeilijk in te schatten hoe zo'n jongen zich in de groep gaat gedragen en of hij de kwaliteiten heeft om door te groeien. Allebei belangrijke dingen." 

Fitter

Centrale verdediger Mark Westerlaken merkte het laatst ook al op deze plaats op: Gemert lijkt gedurende het seizoen vordert over steeds meer inhoud te beschikken. "Ik vond dat een mooie uitspraak van Mark", zegt Anthony Geurts, "Het is namelijk ook echt zo: eerst kregen we vaak op het einde van de wedstrijd last van vermoeidheid maar nu winnen we zelfs duels in de slotfase. We hebben daarin grote stappen gezet." Extreem belangrijk noemt hij de zege bij DEM, vorige week zondag in een zeer winderig en nat Beverwijk. "Daarvoor kregen we met 5-1 klop van UNA waarna we onder barre omstandigheden in Beverwijk aan de bak moesten. Voorheen had je hier dan standaard een verliespartij of hooguit gelijkspelletje kunnen invullen maar nu trokken we deze pot er in ons voordeel uit, en zoals ik al eerder zei: dit gegeven is zo enorm belangrijk voor een elftal gedurende een seizoen."

2020

Zo op het einde van het jaar gaan de gedachten natuurlijk ook alweer uit naar de nabije toekomst. "We willen met Gemert minimaal op dit niveau actief blijven, wij denken dat we zeker in de Derde Divisie thuishoren. We doen het nu goed maar je weet dat het cliché luidt: er komen is makkelijker dan er blijven. We weten wel wat we willen in ieder geval op het gebied van de invulling van de technische staf en de spelersgroep. Reinald heeft al bijgetekend en we gaan nu ook praten met de rest.. We hopen daar snel uit te komen. Wat betreft de spelers verwacht ik niet dat er onaangename verrassingen komen in de zin van basisspelers die ineens weg willen maar ook daar gaan we mee aan de slag." Geurts denkt dat er ook een paar leuke aanvallende spelers uit de eigen jeugd bij zullen gaan komen. "Dat is natuurlijk iets wat we graag willen en het lijkt erop dat er wat gaat gebeuren. Natuurlijk hebben we al Hazem Ben Rouba en Jeffrey Ket die hopelijk weer snel aan de slag kan na zijn armblessure maar er komt nog meer aan denk ik." Wat nieuw wordt volgend seizoen:  Gemert gaat met een 023 aan de slag op zaterdag, dit team zal grotendeels Gemert 2 vervangen. "Het is een nieuw initiatief van de KNVB en daar doen wij graag aan mee." Het is weer tijd om te vertrekken, al moeten we nog even een paar fotootjes schieten bij de kerstboom. "Nou ja vooruit dan", lacht het slachtoffer.


Dezer dagen is er vooral ontspanning bij het bekijken van het darts vanuit Ally Pally
Overweegt Peter Bijvelds te gaan stoppen bij TOP O...
Het verval van het roemruchte BVV: zware tijden vo...

Related Posts

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)