vrijdag 25 juni 2021
4 minuten leestijd (726 woorden)
Aanbevolen 

Theo van Geffen is veel meer dan alleen een trainer van het eerste elftal

theovangeffe_20191121-112101_1 Theo van Geffen (links) met Toon van Uden. Samen vormden ze lange tijd een gevreesd spitsenduo bij OJC Rosmalen

REDACTIE| Trainer Theo van Geffen (49) verlengde onlangs zijn contract met één jaar bij eersteklasser Nemelaer in Haaren, waar hij nu voor het derde seizoen werkzaam is. ,Ik heb het prima naar mijn zin,en krijg de tijd om iets op te bouwen", verklaart de Rosmalenaar.,,Maar uiteindelijk wil ik als trainer toch in de top van het amateurvoetbal werken. Een niveau, waarop ik als voetballer ook eens speelde."

door Kees van der Zandt

De bijna 50-jarigeTheo van Geffen was in de jaren negentig en het begin van deze eeuw een veel scorende spits bij ondermeer Schijndel, Nivo Sparta, Wilhelmina Boys en vooral OJC Rosmalen. Oudere voetballiefhebbers in Rosmalen spreken nu nog met weemoed en respect over de tijd dat de bloedfanatieke Van Geffen samen met de grillige Toon van Uden een veel scorend koningskoppel voor OJC vormde in de eerste klasse en hoofdklasse, destijds nog het hoogste niveau in het amateurvoetbal. ,,Die twee scoorden altijd en overal behalve tegen mij", laat de toenmalige BVV keeper Edwin Verdonk nu nog met trots, en lachend, weten.

Nadat Van Geffen gestopt was met actief spelen werd hij trainer in het amateurvoetbal.Via Hedel, Maliskamp, Haarsteeg en Nivo Sparta is hij nu bezig aan zijn derde seizoen bij Nemelaer. Onlangs verlengde hij zijn aflopende contract bij de eersteklasser uit Haaren met een jaar, ,,Normaal gesproken voert het bestuur er minimaal twee gesprekken met een trainer over zijn aflopende contract", laat Van Geffen vanuit zijn woonplaats Rosmalen weten.,,Maar we waren er na een gesprek al over eens dat we nog een jaar met elkaar door zouden gaan. Het bestuur bleek tevreden over me, en ik heb het er prima naar mijn zin. Ik heb een geweldige staf,met ondermeer mijn voormalige ploegmaat Rick te Riele van OJC als assistent, en een leergierige en gemotiveerde spelersgroep. Dus daarom heb ik met veel plezier nog jaartje bijgetekend bij deze mooie club."

Van Geffen onderscheidt zich van veel trainers in de hogere regionen van het amateurvoetbal. Het trainen van de hoofdmacht is en blijft weliswaar zijn voornaamste taak, maar Van Geffen is bij Nemelaer veel meer dan trainer van het eerste elftal. Hij volgt ook de wedstrijden het tweede elftal en de hoogste teams bij de A en B juniorenop de voet. ,,Ik heb wekelijks contact met de trainers van die teams over het mogelijk doorstromen van spelers naar het eerste elftal. Ook geef ik soms drukbezochte lezingen voor de jeugdtrainers van Nemelaer. Zoiets wordt volop gewaardeerd..Ik weet dat veel hoofdtrainers op dit niveau zich daar niet mee bezig houden. Misschien ben ik daar dan wel onderscheidend i , maar ik doe het met plezier en overtuiging."

Als voetballer maakte Van Geffen trainers mee als Wiljan Vloet bij OJC , Pieter Tuns bij Schijndel en Bert Ruijsch bij Nivo Sparta.,,Van iedere trainer heb ik wel iets opgestoken. Van Vloet vooral op het menselijk vlak en van Ruijsch het puur prestatief denken. Ik denk dat ik inmiddels mijn eigen stijl als trainer wel heb ontwikkeld." Vergelijken met zijn tijd als voetballer doet de trainer niet, maar soms blikt hij nog weleens even terug. ,,Met de motivatie van de spelers van Nemelaer is niks mis hoor, maar helemaal kapot zitten na een nederlaag zoals ik vroeger is er tegenwoordig niet meer bij, Nu zitten de spelers al om half vijf aan het bier als er verloren is. . Zoiets was bij mij vroeger onvoorstelbaar. Dan liep ik nog ruzie te maken met de tegenstander. Maar misschien was ik destijds wel te fanatiek."

Van Geffen bereikte vorig seizoen met Nemelaer als periodekampioen nog de nacompetitie om promotie naar de hoofdklasse. Dit seizoen vallen de prestaties nog wat tegen van de eersteklasser uit Haaren, die in het rechterrijtje staat. ,,Vorig seizoen hadden we clubtopscorer Joeri Vugts in de spits lopen, die er 29 maakte. Maar die is nu het hele seizoen door een zware blessure helaas uitgeschakeld . Die verving je niet zomaar natuurlijk. Desondanks heb ik er alle vertrouwen in dat we gaan stijgen op de ranglijst. Want er wordt goed gevoetbald,en we creeëren genoeg kansen. Als die kansen benut gaan worden gaan we nog punten genoeg halen."

Van Geffen gaat volgend jaar weliswaar met veel plezier zijn vierde seizoen in alstrainer van Nemelaer. ,,Maar uiteindelijk wil ik als trainer wel in de top van het amateurvoetbal trainen.Want op dat niveau heb ik als voetballer ook gespeeld , en dat wil ik ook als trainer graag weer eens meemaken." 

De Joekel van Boekel spreidt zijn vleugels succesv...
Exclusieve column: De kijk van Jaap Knasterhuis jr...
 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Hollandse Velden Banner

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)