-udi-1-selectie-Tim_Wolf Foto: UDI'19

UDEN| Het hing al langer in de lucht maar nu heeft Tim Wolf dan officieel de beslissing genomen. De inmiddels 30-jarige voetballer heeft zijn club UDI'19 laten weten dat hij dit seizoen nog afmaakt maar dat er dan een einde komt aan zijn loopbaan als speler. Wolf: "Het kwam niet als een verrassing voor ze omdat ik natuurlijk al jaren de combinatie moest maken met mijn werk bij PSV. De gedachten om te stoppen speelden al vaker door mijn hoofd maar nu wordt mijn 'werk' echt te omvangrijk. Ik stop tegelijk met het 100-jarig bestaan van de club, op zich mooi."

Door: Willy Rooyakkers

Tim Wolf woont al een tijdje met zijn vriendin in Den Bosch en heeft dus zijn emplooi bij PSV in Eindhoven. Toch kwam hij altijd nog graag bij UDI'19. "Ja, natuurlijk. Je hebt toch een vriendschappelijke band met velen en je wil die binding blijven houden. Ook vanwege je ouders die in Uden wonen, ik kwam en kom nog steeds erg graag bij UDI. Daarnaast is en blijft wedstrijden spelen het allerleukste wat er is. Ik ben absoluut nog steeds verliefd op het spelletje voetbal." De van origine vleugelaanvaller, de laatste jaren ook vaak ingezet als middenvelder en soms zelfs rechtsback, maakte echter ook bij PSV een ontwikkeling door. Hij begon als 20-jarige bij de -10, ontplooide zich in de jaren die volgden op alle fronten als jeugdtrainer, en heeft nu de kans gekregen om Ruud van Nistelrooij te assisteren bij de -19. 

UDI'19 werkte mee

Eén en ander heeft natuurlijk zijn invloed. "Ik merk toch dat ik steeds meer moeite krijg met die lange dagen. Ik sta natuurlijk al de hele dag op het veld dus dan is het lastig om weer in die auto te stappen en zelf te gaan trainen. Ik had nog het geluk dat UDI'19 zich in het verleden altijd enorm soepel richting mij opstelde. Ik mocht dan eens een wedstrijd missen, of trainingen. Dat maakte het ook voor mij überhaupt mogelijk om alles te kunnen blijven combineren. Eigenlijk heb ik al een paar jaar mijn afscheid informeel aangekondigd maar nu gaat het dan echt gebeuren. Ik heb een nieuwe stap gemaakt in mijn werk en wil ook wat minder tijd van huis weg zijn. Zie het maar als een andere fase die ik in zal gaan." Qua voetbal zal dat dus bij PSV zijn, de club waar hij lekker in zijn vel zit. "Ik ben enorm gelukkig hier."

Mooie speler

Voor de echte liefhebbers is het stoppen van Tim Wolf toch wel een gemis. Ik, de auteur van dit stukje en jarenlang 'watcher' van onder meer UDI'19, keek graag naar de voetballer Tim Wolf. Toen hij 'nog jong en licht' (zijn eigen woorden) was viel hij me al meteen op door zijn vaardigheid en soepele passeertechniek. Wolf: "Ja, veel scouts kijken zo ook naar spelers maar op dat moment is het echte fundament nog niet gelegd natuurlijk." Toch bleef het in de jaren die volgden altijd een feestje om naar die kleine zwartharige dribbelaar te kijken. Hij had in mijn ogen wel wat weg van de jonge Gerald Vanenburg, maar dan op het niveau van UDI'19. Meestal stond hij rechtsbuiten en had er dan dagen bij dat zijn directe tegenstander helemaal dronken werd gespeeld. Sommige trainers bekritiseerden dan zijn, volgens hun, mindere uiteindelijke rendement maar ik was ondertussen al lang tevreden met die kittige korte schaar, tegelijkertijd gepaard gaande met een flitsende versnelling. Later bleek dat de rechtsbenige voetballer ook op andere posities van waarde kon zijn. "Je gaat jezelf beter begrijpen en daarmee ook het voetbal. Het wordt allemaal wat makkelijker op die manier." 

Honderd procent

Op een gegeven moment werd duidelijk dat hij ook goed vanuit de defensieve rechterzone uit de voeten kon en tevens op diverse posities op het middenveld bleek Tim Wolf een complementaire waarde binnen het team. De techniek waarmee hij alles deed, zoals bijvoorbeeld een hoge bal ineens dood op de borst leggen, zag er lekker makkelijk uit en dat maakte het bijzonder. Ook het ogenschijnlijke simpele opendraaien naar de goede kant, dat zag er heerlijk vanzelfsprekend uit. Hij zit er overigens niet mee zelf nooit hoger te hebben gevoetbald. "Nee, want ik had niet de absolute ambitie om er alles uit te halen, mezelf echt pijn te doen met extra krachttrainingen bijvoorbeeld. Als je jezelf goed leert te begrijpen en je kijkt om je heen naar anderen dat weet je ook waarom zij wel verder daarin komen. Als trainer heb ik wél die absolute honderd procent 'wil' om er alles uit te halen. Je moet ook niet vergeten dat ik al snel in Eindhoven werkte, ik was nog maar een jaar of twintig. Als er dan andere clubs belangstelling hadden dan kon ik die daar niet mee opzadelen terwijl UDI'19 altijd dus prima meewerkte. Als 'vreemde' bij een andere club is dat moeilijker dan in Uden waar iedereen me al jaren kende. Het is goed zo. Natuurlijk ga ik wel het voetballen missen in de zin van wedstrijden spelen want dat is en blijft het allermooiste wat er is voor een voetballer."