donderdag 04 juni 2020
6 minuten leestijd (1211 woorden)
Aanbevolen 

TMV OP ZOEK NAAR DE ZIEL, DEEL 13: RKSV Schijndel, het speeltje van de vrienden Hans en Wally

brus Hans Brus

 REDACTIETismarvoetbal gaat steeds maar weer op zoek naar 'de ziel' van het voetbal. Authenticiteit en nostalgie spelen daarin een belangrijke rol.  Deze keer nemen we de gloriejaren van RKSV Schijndel onder de loep. Deze oer-Schijndelse vereniging bestaat inmiddels 92 jaar en staat vooral bekend om die typische kneuterige Brabantse gezelligheid. De club pendelde altijd tussen de 3e en 1e klasse KNVB maar halverwege de jaren'90 van de vorige eeuw meldden zich ineens zeer ambitieuze mannen op het sportpark aan de Europalaan. Zij kregen het voor elkaar om de club binnen korte tijd naar de top van het nationale amateurvoetbal te delegeren.

Door: Willy Rooyakkers

Een beetje voetbalinsider van de regio Oost Brabant wist wel welk duo bij Schijndel in die periode de lakens uitdeelde. Dat waren ondernemer Hans Brus en voetbalman Wally Jansen. Schijndelaar en zakenman Brus, toen al zwaar bemiddeld, werd in 1995 hoofdsponsor van de club. RKSV Schijndel, dan al jaren een marginale rol vervullend in de tweede klasse, ging voortaan als RKSV Schijndel/Datelnet door het leven. Het betekende de start van een ongekende opmars binnen het amateurvoetbal met als climax de twee titels in de Hoofdklasse B (dan nog het hoogste amateurniveau van dit land) in 2005 en 2006. 

Toen Brus aantrad was de aimabele Pieter Tuns nog hoofdtrainer van de club maar twee jaar later maakte Wally Jansen zijn opwachting. Brus had grote plannen met Schijndel en zag in Roosendaler Jansen (52) , ex-trainer van ondermeer RBC, dé man die op technisch vlak de capaciteiten had om zijn droom te laten uitkomen. Brus, ook voorzitter van de club in die tijd, faciliteerde alles en de slimme Jansen kon aan de slag. Al gauw gingen de geruchten rond dat Schijndel met veel geld spelers aan het ronselen was. Deels klopte dat ook zeker waar maar we zouden Wally Jansen tekort doen om te stellen dat hij met een pak geld het succes kocht. Wally Jansen had namelijk ook duidelijk een neus voor talent want er werden zeker niet alleen gearriveerde 'sterren' binnengehaald: Jansen zocht zijn heil voornamelijk in jonge talentvolle spelers als bijvoorbeeld Martijn Kuijpers, Aty van Hastenberg, Ruud Verhappen, Achmed El Allachi, Jeroen Minneboo en Patrick Smulders. In de fase dat Schijndel zich vanuit de tweede klasse naar de hoofdklasse buffelde speelde ook zeker de supersnelle Carlo Vorstenbosch uit 'Rooi' een belangrijke rol. In 1999 werd de eerste klasse bereikt en een jaar later was promotie naar het toenmalige walhalla van het amateurvoetbal, de hoofdklasse dus, een feit.

Bouwen

Zoals gezegd investeerde Schijndel wel degelijk maar ook was men aan het bouwen met jonge spelers. Hans en Wally wilden iets structureels neerzetten.Wie daar oog voor had kon zien dat Jansen daar prima mee bezig was. Rots in de branding was al die jaren aanvoerder Mark van Sonsbeek. De in Lithoijen geboren verdediger genoot zijn opleiding bij PSV om vervolgens na avonturen in België bij Schijndel te belanden. Het was een gouden zet van de club om Van Sonsbeek, later tragisch genoeg in 2011 al op 43-jarige leeftijd overleden, als vaste factor aan dit team toe te voegen. Van Sonsbeek was de regisseur van achteruit, de man met de passes en het natuurlijke overwicht. Hij was niet de keiharde verdediger, meer een soort Franz Beckenbauer. Jansen zag dit ook en liet hem een koppel vormen met de nietsontziende mandekker Patrick Smulders, overgekomen van FC Eindhoven. Ze waren daardoor complementair. Mark van Sonsbeek groeide ook binnen de organisatie en werd op een gegeven moment een soort van derde man achter Brus en Jansen. Hij werd gezien als de beoogde opvolger van Jansen, langzaam maar zeker zou Van Sonsbeek het allemaal overnemen. Ze hadden het wat dat betreft allemaal prima voor elkaar. De organisatie was enorm professioneel voor de begrippen van een amateurclub. In de hoofdklasse zwaaiden destijds clubs als JVC Cuijk, UDI'19 en Gemert de scepter, Schijndel werd gezien als een leuke nieuwkomer. Met vallen en opstaan werden de geel-blauwen echter steeds beter en dat was vooral te danken aan Wally Jansen. Hij stelde op een gegeven moment met Pieter de Jongh een andere trainer aan waardoor hij zelf een soort van technisch directeur werd. Langzaam maar zeker boetseerden Jansen en Brus Schijndel naar de absolute top van het amateurvoetbal en ze deden dat niet alleen door alles bij elkaar te kopen. Er werd ook echt wel sportief beleid gevoerd en bij vlagen goed verzorgd voetbal gespeeld.

Keerzijde

Natuurlijk was er ook een keerzijde. Zeker nadat Schijndel vanuit de vertrouwde Europalaan naar het sportpark op De Rooise Heide verhuisde voelde het voor de verstokte Schijndel-fan steeds killer. Er zaten amper nog Schijndelse jongens bij de selectie en de nieuwe accommodatie , hoe mooi ook, miste de authentieke voetbalentourage waar men zo van was gaan houden. Het waaide er ook altijd en de toeschouwers lieten het dan ook meestal massaal afweten. Alleen als Gemert en UDI'19 op bezoek kwamen, zeker op zaterdagavonden, dan stond het rijen dik naast het veld. Maar Schijndel was sportief gezien niet meer tegen te houden. In 2005 was het dan eindelijk zover: Schijndel werd kampioen van de Hoofdklasse B.  In die zomer besloot men om het team met nog een gevestigde naam te versterken. Peter van den Heuvel, jarenlang de topscorer van concurrent UDI'19, kwam over om nog die echte spits aan de selectie toe te voegen. Want men miste, ondanks de mooie resultaten, nog een echte goalgetter. Met Van den Heuvel (32) hoopten Brus en Jansen om ook de landstitel bij de zondagamateurs aan de palmares toe te voegen. In die tijd speelden de kampioenen van de drie hoofdklassen nog een nacompetitie waarvan de winnaar zich landskampioen van de zondagamateurs mocht noemen. En won je dat dan volgden nog twee duels tegen de zaterdagkampioen. Versloeg je die ook dan was je algeheel landskampioen bij de amateurs wat te vergelijken is met nu de schaal opeisen in de tweede divisie. Hoewel Van den Heuvel vooral in de eerste seizoenshelft veel scoorde was het toch Gemert dat roet in het eten dreigde te gooien. Uiteindelijk verspeelden de haperende zwart-witten echter een voorsprong van negen punten aan de Schijndelaren. De 1-2 zege op een woensdagavond in de lente, voor zeker 3.000 toeschouwers, bij Gemert werd het hoogtepunt in de loopbaan van de twee keer scorende supersub Ronnie Hoevenaars. Schijndel won echter ook nu de nacompetitie niet, men ging roemloos onderuit tegen De Treffers en Argon. 

Drama

Later bleek dat na dit seizoen het langzaam maar zeker steeds minder begon te worden met Schijndel. Eén en ander had ook zeker te maken met het feit dat Wally Jansen in de privé-sfeer een val maakte en daarna ernstig met zijn gezondheid sukkelde. Een ongekend persoonlijk drama voor Jansen. Het leek wel of het voor zijn vriend Hans Brus daarna ook nooit meer hetzelfde was, de zo mooie zegetocht met zijn maatje had ineens een verschrikkelijke wending gekregen. Schijndel was in de jaren daarna een beetje aan het 'uitfaden' , uiteindelijk degradeerde men in 2011 uit de hoofdklasse na nog enkele seizoenen met vereende krachten te hebben geknokt voor lijfsbehoud. Ondertussen is Schijndel 'gewoon' weer actief in de derde klasse en wordt er geen cent meer betaald.  Als je als voetballiefhebber terugkijkt op de periode Brus/Jansen dan mag je toch wel met terugwerkende kracht stellen dat de twee vakkundig werk afleverden. Zowel sportief als organisatorisch. Tot zoverre Andere Tijden Sport, afdeling Oost Brabant.


Beeld uit UDI'19 - Schijndel (0-4/ seizoen 2005/2006)
Wally Jansen was de sportieve architect achter het Schijndelse succes.
Joop Daniëls ontwikkelt zich bij Gemert: "Ik wou g...
‘Fotograferen keeper blijft leuk en speciaal’

Related Posts

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Gast
donderdag 04 juni 2020

Captcha afbeelding

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Hollandse Velden Banner

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)