zaterdag 27 november 2021
4 minuten leestijd (882 woorden)
Aanbevolen 

TMV OP ZOEK NAAR DE ZIEL, DEEL 15: ‘ Feyenoord blijft altijd eerste Nederlandse Europa Cup-winnaar’

441fedd3-5835-4dc3-bad1-7c37ed1c73d1 Frank Rijnierse viert feest in Milaan na afloop (6 Mei 1970)

 REDACTIE| Tismarvoetbal gaat steeds maar weer op zoek naar 'de ziel' van het voetbal. Deze keer gaan we terug in de tijd met twee oer-Feyenoorders die er een halve eeuw geleden live bij aanwezig waren toen hun cluppie als eerste Nederlandse vereniging de Europa Cup 1 wist te bemachtigen, de voorganger van de Champions League. De Rotterdammers wonnen op 6 mei 1970 'de Cup met de grote oren', dankzij een 2-1 overwinning op Celtic in Milaan. Frank Rijnierse (69) uit Den Bosch was er als fanatiek supporter van Feyenoord bij. ,,Geweldig en onvergetelijk om mee te maken. Ondanks een reis van 30 uur naar Milaan in een 'stadsbus' ".

door Kees van der Zandt

'Voor altijd de eerste'. Dat is de titel van het boek dat onlangs werd uitgegeven over het winnen van de Europa Cup door Feyenoord 50 jaar geleden als eerste Nederlandse club.Frank Rijnierse uit Dsn Bosch heeft als fanatiek supporter van de Rotterdamse club het boek 'uiteraard' aangeschaft.''De titel van het boek klopt helemaal.Want Feyenoord blijft natuurlijk altijd de eerste Nederlandse club die de Europa Cup won", laat Rijnierse niet zonder trots weten ,,Dat blijft altijd heel speciaal en kan nooit door geen enkele club in ons land worden verbeterd. En daar kunnen de drie Europa Cups die Ajax de volgende drie jaar daarna won niks aan veranderen. ".

De geboren en getogen Bosschenaar is al zijn hele leven supporter van Feyenoord. ,,Omdat Feyenoord een echte volksclub is zonder kapsones . Gewoon de mouwen opstropen, er voor gaan en een sterke band met de supporters. Omdat ik zelf van oorsprong ook een echte volksjongen ben, die vlakbij de Veemarkt in Den Bosch is geboren voel ik me van jongs af tot Feyenoord aangetrokken. Net als trouwens tot FC Den Bosch, de volksclub uit mijn geboorteplaats."

Met maatje Jan grote wedstrijden van Feyenoord bezoeken

Met zijn maatje Jan van de Boogaard, met wie hij nog steeds bevriend is, bezoekt Rijnierse al sinds zijn veertiende jaar met grote regelmaat de wedstrijden van Feyenoord. In het memorabele seizoen 1969/ 1970, toen Feyenoord de Cup won, zagen ze als tieners de gewonnen Europese wedstrijden van hun cluppie in De Kuip tegen Reykjavik, AC Milan, Legia Warschau en Vorwärts Berlin. Toen Feyenoord uiteindelijk de finale bereikte tegen het Schotse Celtic in Milaan vonden de Bossche maatjes dat ze daar, als fanatieke supporters, ook bij moesten zijn. ,,We zaten nog op de middelbare school. Dus een vliegreis zat er destijds nog niet in voor ons. We hadden daarom een goedkope busreis, die vanuit Utrecht vertrok, met een niet al te duur hotelletje in Milaan geboekt", herinnert Rijnierse zich. ,,Maar die bus bleek geen echte luxe touringcar. Maar een bus zonder enig comfort of toiletten, die heel veel leek op de simpele stadsbussen van de BBA van destijds." De busreis naar Milaan duurde maar liefst dertig uur. ,,Maar de vermoeidheid was snel bij ons over toen we op de finaledag's middags met duizenden Feyenoord-fans zingend en bier drinkend het centrum van Milaan bevolkten. Een geweldig en indrukwekkend spektakel, zonder enige weerklank, was dat." De finale groeide voor Feyenoord, Rijnierse en zijn maatje van de Boogaard en de duizenden andere meegereisde supporters van de Rotterdamse club, tot een onvergetelijk hoogtepunt.,,De stemming zat er vanaf het begin heel goed in op de tribunes. Omdat Feyenoord als debutant in de finale was kozen de Italiaanse toeschouwers massaal partij voor ons cluppie. Dat was heel mooi om mee te maken."

Trots om er bij te zijn geweest

Celtic kwam in de finale nog wel op voorsprong . Maar een kopbal van Rinus Israel en een goal van Ove Kindvall zorgden ervoor dat Feyenoord uiteindelijk als eerste Nederlandse club de Europa Cup win. ,,De intense vreugde en euforie daarover na afloop in het stadion, het hotel en het centrum van Milaan zal ik nooit meer vergeten, Ove Kindvall werd door zijn winnende goal mijn Feyenoorder voor het leven. Toen Willem van Hanegem vijf jaar geleden zijn zeventigste verjaardag vierde, waar ik bij was met een bevriende journalist uit Den Bosch, heb ik me laten fotograferen met Ove. Op die foto ben ik nog steeds heel trots."

Na uitgebreid het winnen van de Europa Cup in Milaan te hebben gevierd gingen Rijnierse en zijn maatje daags daarna na een korte nachtrust in hun hotelletje terug naar Nederland met hun 'stadsbus'.,,Maar omdat die er zo lang over deed waren we helaas wel te laat voor de huldiging van Feyenoord op de Coolsingel voor 200.000 supporters. Jammer natuurlijk, maar we zijn er later wel naar toe gegaan. Je kon je toen namelijk laten fotograferen met de Europa Cup en dat lieten Jan en ik ons uiteraard niet ontgaan. Helaas hebben Jan en ik die foto's niet meer. Doodzonde "

Vijftig jaar na het winnen van de Europa Cup volgt Rijnierse Feyenoord nog steeds op de voet. ,,Die club zit in mijn hart en dat verandert nooit. Maar zo mooi en gedenkwaardig als vijftig jaar geleden, toen we als eerste Nederlandse club de Europa Cup wonnen, wordt het nooit meer. Ik ben er ontzettend blij mee en trots op dat ik er toen bij was als supporter in Milaan." 

Frank en Jan houden in Milaan even een rustpauze
Frank Rijnierse anno 2020
Johan van Lierop: “Veel goals maken bij Gemert? Da...
'Memphis wist al vroeg wat hij wilde'

Related Posts

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Hollandse Velden Banner

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)