5 minuten leestijd (1090 woorden)
Aanbevolen 

TMV op zoek naar de ziel, deel 17: In Uiventje kijkt men ondanks nederlaag tegen Keldonk weer omhoog

IMG_0884

OVENTJE| In deze rubriek gaan we telkens, soms via een omweg, op één of andere manier op zoek naar 'de ziel' van het voetbal. Deze keer brengen we een bezoekje aan ('t) Oventje, het pittoreske gehucht bij Zeeland. De plaatselijke trots, Voetbal Club Oventje (VCO), nam het tijdens deze gelegenheid op tegen het bezoekende RKVV Keldonk.

Door: Willy Rooyakkers

Vanuit Uden slaan we een paar landelijke weggetjes in. "Ik denk dat we er zijn, ik zie Achter-Oventje op het straatnaambordje staan", zeg ik verheugd. "Naar mijn weten ligt het veld van VCO aan het Voor-Oventje, dus we zijn er nog niet helemaal", zegt mijn passagier. "Verrek, hebben ze hier een schooltje!", zeg ik even later. (Research Wikipedia: sinds 1825!) "Ik zie al veel Keldonkse mensen lopen, ik denk dat we er nu wel zijn", zegt mijn passagier, "Hier moeten we erin, dat padje. Ga even aan 'de kanten' want er komt een tractor aan."

Ik kijk om en warempel komt er echt een moderne grote tractor het padje op gedraaid. "Mooie kantine hebben ze hier, ziet er gezellig uit zeg", zeg ik dertig seconden later. "We hebben flessen bier voor 2 euro", zegt het meisje achter de bar. "Er mag maar één persoon tegelijk naar het toilet vanwege de coronamaatregelen." Mijn passagier vult aan: "Kijk maar naar beneden, op de grond staan pijlen. Ze hebben de coronamaatregelen hier uitstekend voor elkaar. Maar laat die koffie maar zitten, ik zie dat ze al gaan beginnen."

Penalty

"Loop door", zeg ik, "Volgens mij krijgt VCO al een penalty." "Ja, zeker terecht. Onze speler wordt met twee benen keihard onderuit gemaaid", zegt een supporter van de gastheren, door ons om zijn mening gevraagd, vanachter de goal welke op 100 meter van de situatie staat.

Het is nog best druk voor een wedstrijd in de kelderklasse: zeker zo'n 75 mensen slaan het duel gade. "Die linksback (spelend met nummer vijf) en nummer zeven kunnen aardig ballen van VCO", zeg ik. "Ja, vorig jaar hadden ze al een redelijk ploegske", vult mijn passagier aan. De gasten hebben het wat betere van het spel maar komen niet tot het creëren van kansen. "Keldonk mist een aanspeelpunt voor de bal", probeer ik te zeggen. "We geven niets weg", zegt een VCO-fan. Toch wordt het vlak voor rust 1-1. "Wilde wa drinken?", vraagt een belangrijke sponsor van Keldonk in de rust. "Doe voor mij maar een fles bier." "Voor mij een koffie", zegt mijn passagier.

"Denk dat de tussenstand terecht is", zegt een VCO-betrokkene. "Tegen Boerdonk stonden we al snel kansloos achter vorige week. Dat was overigens onnodig."

Punten verspelen

"We mogen hier nondetju geen punten verspelen, hadde die pienantie gezien? Was echt niks aan de hand", zegt een fanatieke Keldonk-fan halverwege de tweede helft. "Voor de rust speelden we veel beter. Heyyy, wa bende gij (een speler van Keldonk) aan het doen man…" "Gezien de verhoudingen op het veld en de kansen is een gelijkspel eigenlijk best realistisch", zeg ik. "Duane moet het alleen doen", zegt mijn passagier, "Hopelijk is Roy weer snel fit. Ik moet zeggen dat Maick doet wat hij doen moet. Hij speelt naar zijn mogelijkheden." "Nee, mannen het ligt niet aan de scheidsrechter, we kunnen het alleen onszelf verwijten als we niet winnen", roept wederom eerdergenoemde Keldonk-fan.

"Wel scherp vlaggen he André", zeg ik tegen de grensrechter van Keldonk. "Ik ben altijd scherp, da witte", zegt vlagger André. "Haha, ziede da! Die verzorger van 't Oventje komt op een soort van fiets aangereden langs het veld", zegt iemand. "Als Keldonk zometeen nog scoort gaan we allemaal heel hard schreeuwen", zegt mijn passagier. "Jaaaaaaaaaa……..", schreeuwt hij pakweg twee minuten later. "Wat een geluk zeg, volgens mij gaat die bal er via het standbeen van die verdediger in haha. Ja, jongens. Ik zei het al: ik kom altijd alleen kijken als er sprake is van de krenten in de pap." Keldonk wint dus met 1-2, sneu voor een strijdend VCO dat een puntje wel had verdiend. "Mannen niet te lang hier in de kantine blijven hangen", zegt een achter ons lopende Keldonk-fan. "Nee, nee alleen even de sfeer proeven", zeg ik.

Uiventje

"Hey Bert gij ook hier!", zegt mijn passagier tegen een ex-trainer van Keldonk, tevens inwoner van Zeeland. "Ja, ik denk ik kom effu kijken. Gullie wa drinken?"

"Da is de voorzitter van VCO, Jan van den Brand. Al dertig jaar', zegt Bert. "Mooi clubke hebben jullie hier", zeg ik. "En jullie zijn sportief ook beter geworden. Een paar jaar terug streden jullie nog met Ruwaard om de rode lantaarn van het voetbal." "Ja, de krant en alles was hier", zegt de voorzitter, "Gelukkig wonnen we die wedstrijd. We hebben het best moeilijk gehad in die tijd hoor. Een tijdje hadden we zelfs geen eerste elftal, deden we alleen mee in de B-sectie van de KNVB. Langzaam klimmen we echter weer omhoog." "Hoeveel mensen wonen hier eigenlijk?", vraag ik. "In 't Uiventje bedoelde he? Zo'n 180 gezinnen, samen rond de 500 mensen."

"Zeg, die donkere nummer 7, is dat een eigen jongen?", vraag ik. "Jazeker. We hebben een onder-18 en onder-15 momenteel." "Wow, dat is een luxe, de toekomst van VCO is daarmee wel een tijdje verzekerd", zeg ik onder de indruk. "Ja, dat is leuk. En we hebben ook een actieve damesafdeling."

"Je mag trots zijn op deze prachtige club", zeg ik gemeend. "Krijgt PSV een penalty tegen?", merkt mijn passagier op. "We zitten toch niet in de weg?", vraag ik aan de lange rij 'grootschermkijkers' die achter ons zijn gaan zitten. "Nee, dan zeggen we het wel." "Dit is de laatste bier he, doe mij maar een Kitkat trouwens", zegt mijn passagier.

Even later lopen we weg, zwaaien al die vriendelijke mensen gedag, en zien een paard naast het padje staan. "Toen ik trainer was van Keldonk fotografeerden ze altijd expres dat paard mee", zegt Bert lachend. "Welkom in de kelderklasse", zegt mijn passagier. "Mooi man", besluit ik.

Het schooltje van Oventje
Gemert-coach Reinald Boeren werkt aan tekortkoming...
Trainer Peter Burg stapt op bij BVV

Related Posts

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)