8 minuten leestijd (1513 woorden)
Aanbevolen 

TMV op zoek naar de ziel, deel 24: de laatste thuiswedstrijd van vv Elsendorp. 'Waarom fuseren? Omdat er niets anders opzit'

IMG_4327 Trainer Mari van de Haterd loopt naar zijn plek en treft daar een verrassend uitgedoste wisselspeler

In deze rubriek gaan we telkens, soms via een omweg, op één of andere manier op zoek naar 'de ziel' van het voetbal. Deze keer reisden we af naar de Middenpeel, naar Elsendorp om precies te zijn. Het vaandelteam van de plaatselijke voetbalclub speelde haar laatste officiële duel, men gaat binnenkort fuseren met het nabij gelegen Fiducia uit De Rips.

Door: Willy Rooyakkers

De trotse voetbalvereniging Elsendorp bestond in 2023 zestig jaar, een heuglijk feit dat uitbundig werd gevierd. Toch wisten de échte clubmensen toen ook al dat er donkere wolken aan de horizon zouden verschijnen. In de bestuurskamer van de gezellige kantine treffen we Jos van de Ven en Henk van der Wijst, eenieder op hun eigen manier behorende bij de inventaris van de, inmiddels enorm afgeslankte, eens zo trotse dorpsclub. ,,Zet mij maar niet in de krant", is het eerste wat Jos van de Ven zegt. ,,Ik ben al té vaak in het nieuws geweest. Er lopen hier nog heel veel andere mensen rond die veel voor de club doen. Maar inderdaad, het klopt, we moeten gaan fuseren met De Rips. Waarom? Omdat er niets anders opzit."

Henk van der Wijst, een beetje voor zich uitstarend: ,,Ze stoppen tegenwoordig met voetballen al als ze dertig zijn, dan komt er te weinig aanwas, ook in het vrijwilligersbestand." Jos van de Ven ziet toch nog een lichtpuntje: ,,Gelukkig hebben we een heel actief damesteam, die voetballen op vrijdagavond."

Van der Wijst, niet vies van wat cynische opmerkingen: ,,Ja, maar die komen alleen om te douchen."

In de kantine zwaait Lenny van Duijnhoven op haar charmante manier de scepter. ,,Ik denk zeker dat wij als kantine gewoon blijven bestaan", zegt ze beslist. ,,We houden sowieso nog twee lagere elftallen over, die gaan voorlopig niet over binnen de fusie. Hoe het echter allemaal precies zal verlopen weet eigenlijk nog niemand. Hey....maar moeten gullie geen bekske koffie?".

Veel nog onduidelijk, vrijdag 31 mei een Name Reveal Party

Het valt sowieso op dat er, toch op de dag van de allerlaatste thuiswedstrijd van Elsendorp 1, nog veel zaken rondom de fusie met 'De Rips' niet helemaal duidelijk zijn. ,,Hoewel De Rips maar op een steenworp afstand ligt hebben de twee dorpen van oudsher niet zoveel met elkaar", vult de ondertussen in de bestuurskamer aangeschoven Hugo Spierings aan. Overigens is er van tegenstander SIOL schijnbaar niemand als bestuurlijke vertegenwoordiger komen opdagen, maar dit terzijde.

Spierings: ,,Vanuit Elsendorp trokken wij altijd richting Gemert, Venhorst en Boekel terwijl De Rips meer de kanten van Stevensbeek opzocht. Dat is altijd zo geweest, dus die band tussen de inwoners was er nooit zo, we gingen ook nooit naar dezelfde scholen. Natuurlijk is dat ondertussen wel wat anders, de tijden veranderen."

,,We zijn gewoon tot elkaar veroordeeld", zegt Henk van der Wijst berustend. ,,Al denk ik dat er weinig spelers van ons zin hebben om door te gaan, zeker de ouderen stoppen allemaal, die moeten voor de 'kiendjes' zorgen."

Ook de nieuwe naam, dus die van de aanstaande fusieclub, is nog niet bekend. Er wordt wat geheimzinnig gedaan als we er naar vragen, we kunnen ons immers niet voorstellen dat daar geen gesprekken over zijn gevoerd. Dan showt Jos van de Ven ineens een afbeelding op zijn telefoon. 'Op vrijdag 31 mei organiseren we de Name Reveal Party met DJ Bram in de kantine van Fiducia', lezen we op het scherm. De leden van beider clubs mogen allemaal meestemmen.

,,Drie namen zijn er toch al Jos?", laat Henk van der Wijst zich ontvallen. Jos wil het liever niet toegeven maar kijkt ons dan glimlachend aan. Hij wil echter niet zeggen welke drie mogelijkheden er op tafel liggen. Later komen we er achter dat het om Sportvereniging de Middenpeel, ERC (Elsendorp Rips Combinatie) en Resa'25 gaat. 

Als we naar buiten lopen zien we een paar hangtafels waar wat getrouwen gezellig staan te keuvelen, zo ontwaren we ook ex-Gemert speler Jens Leijten.  Een heus springkussenkasteel staat er opgesteld om de kinderen lekker bezig te houden en even verderop komen de spelers, net klaar met de warming-up, aangelopen. ,,Sorry, u bent hier de trainer?', vragen we aan een man in een eenvoudig wit t-shirt. ,,Jazeker, werk jij allang bij het Eindhovens Dagblad? Ik ken jou niet zo op het eerste gezicht, en ik loop toch al een hele tijd mee", laat de man meteen met een onmiskenbaar 073-accent weten.  We blijken hier te maken te hebben met niemand minder dan Mari van de Haterd, gepokt en gemazeld in het 'wereldje'. ,,Je weet dat ik Handel heb getraind?  En Marvilde? Zeker rondom Eindhoven kennen ze me wel."

,,Ach, ik heb dus ook op een hoger niveau getraind maar Elsendorp is op zich best een leuke club. Alleen maakt het ze allemaal niet zoveel uit dat we hooguit voor de vijfde plaats spelen, het zij zo. Als er gefuseerd wordt dan blijven de trainers meestal niet maar ik had sowieso al in een eerder stadium aangegeven dat dit mijn laatste seizoen hier zou zijn. Volgend jaar ga ik naar Spoordonkse Boys, die spelen wat hoger, maar dat zul je al wel gehoord hebben. Niet? Okay. Overigens verwijs ik jou voor het commentaar na de wedstrijd naar Dick de Bruijn, hij gaat over alle perszaken hier. En nu ga ik naar binnen, naar de jongens. Wat ik tegen ze ga zeggen? Dat ze erop moeten vliegen natuurlijk."

Met gebalde vuist, zijn laatste opmerking daarmee ludiek ondersteunend, neemt de goedlachse trainer tijdelijk afscheid van ons. We vragen ons af of dat met die 'perszaken' een geintje was, we weten het niet zeker. Dat zal toch wel?

Wat gaat de gemeente straks doen?

We lopen een rondje over het mooi groene park en zien dat er een woonwijk tegen het hoofdveld ligt aangeplakt. Wat zou de gemeente Gemert-Bakel gaan doen in de toekomst? Op den duur zullen ze toch van één van de twee sportparken af willen lijkt ons. In de bestuurskamer werd er al gezegd dat er in De Rips reeds een plan klaar ligt om in de dorpskern nieuwe huizen te bouwen. Zou dat een voordeel zijn voor Elsendorp, of juist De Rips? Welk dorp wordt de uitverkorene als het gaat om de speelplek van de nieuwe fusieclub? ,,Een nieuw gezamenlijk sportpark kun je alvast vergeten", liet Henk van der Wijst al weten. ,,Daar is tegenwoordig geen geld meer voor."

We besluiten om langs de dug-out van de thuisploeg te gaan staan. Misschien vangen we dan nog wat op, leuke citaten welke we kunnen gebruiken. Aan de andere kant van het veld, waar letterlijk niemand staat, ontstaan er ineens een soort van Bengaalse rookwolken, hoe toepasselijk in de groen-witte kleuren van de thuisploeg. Een tof idee en een mooi gezicht. Ondertussen komt ook Mari van de Haterd weer aangelopen, zijn tactische bespreking zit er kennelijk alweer op. ,,Had ik al gezegd dat je voor de persgerelateerde zaken na afloop echt bij Dick de Bruijn moet zijn? Hij is dé man hier op dat gebied."

Eenmaal bij de dug-out ziet hij dat een wisselspeler, getooid met een roze pluche speelgoeddier op zijn hoofd, reeds heeft plaatsgenomen op de bank. ,,Nee, dat had niets te maken met een weddenschap of vrijgezellenavond", laat Lenny van Duijnhoven ons later desgevraagd weten. ,,Thijmen houdt erg van gezelligheid." Mari van de Haterd reageert opvallend gelaten, kennelijk is dit niet iets waar hij nog van opkijkt. 

De trainer wenst ons nog even een prettige wedstrijd: ,,Het niveau is wat minder dan je misschien gewend bent, dat maakt niet zoveel uit. Amateurvoetbal heeft op alle niveaus zo zijn charmes." Voorafgaande aan de wedstrijd is er een minuut stilte. ,,Nee, dat is niet vanwege het heengaan van de club." Het blijkt daarna al snel dat Elsendorp relatief toch niet onaardig voetbalt, binnen een mum van tijd wordt SIOL compleet van de mat gespeeld. Uiteindelijk winnen de gastheren simpel met 5-0.

Wij zijn dan inmiddels, ondanks het warme aanbod van Lenny om nog wat te drinken, al weg maar hebben toch ondertussen een klein zwak voor deze sympathieke club ontwikkeld. Hopelijk blijft deze prettige gemoedelijkheid ook straks bewaard als de aanstaande fusieclub eenmaal écht van start gaat. Henk van der Wijst: ,,Ik weet niet of Mari het weet maar ik hoorde al dat er bij Spoordonk een hoop spelers gaan stoppen, daar is hij mooi klaar mee, ze zijn net gepromoveerd naar de derde klas!"
Aan de kids is zeker gedacht
Trainer Mari van de Haterd respecteer de minuut stilte
Even wat bijbuurten met de harde kern
Sportpark De Dompt: een begrip in amateurvoetballand
Deze dug-out zal tenminste een ander naambordje krijgen
De plaatselijke Tifosi hebben een sfeeractie opgezet
Trainer Mari van de Haterd respecteert de minuut stilte
Voetbaldier Youssef Laaroussi (,,Ik sterf met de b...
TMV op zoek naar de ziel, deel 23: In Zuid Limburg...

Related Posts

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)