maandag 02 augustus 2021
3 minuten leestijd (688 woorden)
Aanbevolen 

Toine Ketelaars over de opleiding van Gemert: "We willen graag een open cultuur waarin geen angst is om fouten te maken"

toine2

 GEMERT| Gemert timmert niet alleen druk aan de weg met het eerste elftal. Ook de jeugdopleiding is de laatste jaren behoorlijk aan innovatie onderhevig. Men gaat op Sportpark Molenbroek mee met de tijd en dat komt niet door het minst door het Hoofd Jeugd Opleidingen Toine Ketelaars. "We zijn een gecertificeerde regionale opleiding en dat willen we ook uitstralen", legt hij uit, "We willen een goed contact met de clubs uit de buurt zodat ze graag spelers aan ons afstaan en we uiteindelijk heel veel zelf opgeleide jongens in het eerste elftal krijgen."

Door: Willy Rooyakkers

De in Veghel geboren en getogen Ketelaars, 61 inmiddels, heeft een heel leven achter de rug als 'opleider'. Zo trainde hij diverse jeugdteams bij Blauw Geel'38 en viel de 019-1 van Gemert vijftien jaar lang onder zijn directe hoede. Daarnaast nam Toine Ketelaars zitting in het bestuur van Helmond Sport en was hij even actief bij Boekel Sport voordat Gemert, sinds 1990 zijn woonplaats, in 2014 weer aanklopte. Ketelaars werd gevraagd als HJO en die handschoen pakte hij op, simpelweg omdat deze hem soepeltjes past. Hij is trots op zijn club. Ketelaars: "We zijn dus een regionale opleidingsclub en hier in de buurt is alleen UDI'19 dat ook. We zitten op hetzelfde niveau als bijvoorbeeld FC Den Bosch en VVV, daar mogen we inderdaad trots op zijn."

Presentaties

Om alles in goede banen te leiden moet Ketelaars veel tijd steken in zijn job. "Clubs kunnen mij als tegenprestatie inhuren om met van alles mee te helpen. Bijvoorbeeld interne cursussen of allerlei avonden waarbij iets gepresenteerd moet worden.Ze kunnen sparren met mij."  Maar vooral ook bij Gemert zelf is hij veel te vinden voor een beamer. "We moeten representatief zijn, daar gaat veel tijd inzitten." Tegenwoordig is het niet meer genoeg om onder het genot van een kopje koffie de jeugdleiders, en ouders, eens bij elkaar te roepen. Ketelaars heeft allerlei tools ontwikkeld, hij somt er een paar op. "Een spelervolgsysteem is verplicht, het produceren van een spelersprofiel, het in de gaten houden van het geboortemaandeffect enzovoorts." Toine Ketelaars is een prima prater, hij kan interessant en bevlogen vertellen over zijn passie als opleider. Wat telkens naar voren komt is de term 'groeimindset'.  Wat houdt dit precies in? Ketelaars: "Je kunt opleiden met een statische mindset wat inhoudt dat je jezelf vergelijkt met anderen. En niet openstaat voor groei. Met een groeimindset bedoelen we dat er een cultuur binnen de club, en daardoor in het hoofd van de spelers, is dat ze beter willen worden. Dat ze met een open blik niet bevreesd zijn om aan de bal snel diep te kijken en spelen, initiatief nemen, geen zorgen hebben om fouten te maken. Dat ze niet bang hoeven te zijn op hun 'flikker' te krijgen."

AZ

In dat licht bezien spiegelt de HJO van Gemert zich graag aan de opleiding van AZ. "Ik denk dat zij een extreem goed voorbeeld zijn. Ze werken ook in de groeimindset en met de spelprincipes die bij het karakter van de club passen. Dat willen wij hier ook graag." Ondertussen is men in de wandelgangen van Molenbroek alweer druk bezig met het vormen van een 023-team, een goed initiatief van de KNVB volgens Toine Ketelaars. "2e elftallen op de been brengen is bijna niet meer te doen dus dit is een prima alternatief. Meteen overgaan vanuit de 019 naar de senioren is fysiek vaak lastig, zodoende kunnen we de opleiding verlengen. Samen met de technische commissie ondersteun ik dit project. Zoals het ernaar uitziet worden we landelijk ingedeeld, heel fijn." Tenslotte moeten we nog even een kleine kritische noot kraken. Soms klagen er mensen uit Gemert dat er teveel jongens van buiten het dorp de plekken in de hoogste jeugdteams bezetten. "Dat is nu eenmaal een keuze die we bewust gemaakt hebben. Het is een utopie om te denken dat je het zonder spelers van buitenaf redt op het niveau waar Gemert 1 momenteel speelt. We streven er wel naar, zoals gezegd, om zoveel mogelijk zelf opgeleide spelers af te leveren aan het hoogste team. Daarvoor zijn we een regionale opleiding, daar staan we voor." 


'Hulshoff was een geweldige trainer en fantastisch...
TMV OP ZOEK NAAR DE ZIEL, DEEL 14: Club Brugge en ...

Related Posts

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Hollandse Velden Banner

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)