dinsdag 11 augustus 2020
5 minuten leestijd (1097 woorden)
Aanbevolen 

Tony de Groot: "Als ik vakantie heb verlang ik snel weer naar de spanning op de zondagen."

tonydegroot Tony de Groot (eigen foto)

OSS| Liefst 21 keer liet Tony de Groot vorig jaar het net weer eens bollen in de Derde Divisie B. Hij mag dan inmiddels 31 jaar zijn maar dat wil niet zeggen dat de honger weg is bij de prodigal son van voetbalclub O.S.S.'20. De Groot: "Ik verlang tijdens vakanties al weer snel naar de spanning op zondagen. Dan heb ik echt zin om weer te beginnen, zolang dat ik dat blijf houden ga ik lekker door."

Door: Willy Rooyakkers

Als kind meldde de geboren en getogen Ossenaar zich als vanzelf aan bij O.S.S.'20. "Mijn ouders zijn hier ook thuis dus dat was normaal. Toen ik in de D-tjes zat kreeg ik echter, samen met nog een paar jongens, van TOP een brief of ik op stage wilde komen." Leverde dat geen problemen op met zijn vader? "Haha, nou hij was niet meteen enthousiast maar toen ik zei dat ik het echt wilde stond hij er ook achter. Eerder had hij al gezegd dat ik 500 gulden zou krijgen als ik in het 1e van O.S.S.'20 zou komen. Ik was dat hele verhaal vergeten totdat ik op latere leeftijd terug kwam hier en alsnog mijn debuut maakte in het vaandelteam. Toen heb ik hem er even aan helpen herinneren. Dat was wel grappig."

Amateur

Als teenager maakte de ras-spits Tony de Groot zijn debuut in het 1e van TOP Oss. Hij scoorde vrijwel meteen, de fans hoopten al stiekem op een nieuwe ster vanuit de eigen stad. "Ik bleef echter maar op amateurbasis spelen wat op zich in het begin niet zo erg was omdat ik toch thuis woonde maar op een gegeven moment ging het knagen. Dan zeiden medespelers wel dat ik van hun wat kon krijgen maar toch is dat niet fijn. In die tijd kon er financieel helemaal niets bij TOP. Na twee jaar konden ze me nog niets bieden waardoor ik besloot naar De Treffers te gaan. Sportief vond ik het jammer want het was heerlijk om onder Dirk Heesen te trainen." In Groesbeek kwam hij met Johan de Kock echter een zelfde soort type tegen. "Ja, die deed ook mee op de trainingen en vloog er dan keihard in. Achteraf heb ik bij De Treffers misschien te snel besloten weg te gaan. In het begin moest ik eraan wennen dat het niveau lager was dan bij TOP en ik ergerde me soms. Hierdoor belandde ik op de bank maar naarmate het jaar vorderde ging het steeds beter. Ik had ondertussen echter mijn ja-woord al aan OJC Rosmalen gegeven. En ik ben niet het type die daar dan van terugkomt. Toch denk ik er soms aan terug met een apart gevoel."

Ieder jaar iets beter

Na OJC, waar De Groot veelal met Thijs van der Velden samen een koppel vormde in een 4-4-2 systeem, kwam hij weer terug op De Rusheuvel. "Ik kon ook naar andere clubs maar ondertussen wist ik wel dat ik nooit een geweldige eredivisie-spits zou worden. Dus toen ben ik gaan nadenken over mijn maatschappelijke loopbaan. Daarnaast vind ik het ook fijn om dichtbij het veld te wonen want veel rijden naast je werk is minder leuk." Ondertussen zijn we alweer zeven jaar verder en we kunnen rustig stellen dat Tony de Groot alsnog een soort van Mr. O.S.S.'20 is geworden. Het mooie is dat het hoogste elftal ieder jaar een stukje beter lijkt te worden. "Grappig dat je dat zegt, ik gebruikte gisteren nog precies dezelfde woorden. Maarten van Vugt heeft de basis gelegd voor onze groei natuurlijk. We hebben ook het geluk dat we een mooie lichting hadden en hebben van allemaal Osse jongens die het ook gezellig vinden om hier samen te voetballen. Zo besloot bijvoorbeeld een Rob van Sonsbeek ook om bij ons te komen, hij kon overal heen. Met alleen kwaliteit red je het niet, daar zijn genoeg voorbeelden van." Na het tijdperk Van Vugt is nu Bertran Kreekels alweer voor het derde seizoen de trainer en nog steeds zit er rek in O.S.S.'20. "Ons bestuur was tijdens de sollicitatie onder de indruk van zijn voorbereiding en professionaliteit. Zo had hij een stukje gemaakt over iedere speler. Dat was indrukwekkend en zegt veel over zijn motivatie."

Doorselecteren

Daarnaast selecteert O.S.S.'20 ieder jaar goed door, zo lijkt het tenminste. "Automatisch vertrekken de jongens die weinig spelen uit zichzelf. En als je die opengevallen posities goed invult kom je weer verder. Maar ik zeg al: je moet ook geluk hebben. We kregen vorig seizoen de twee 18-jarigen Teun van Grunsven en Joep Engelen erbij en die deden het heel goed. Jammer dat Teun nu bij RKC geblesseerd is geraakt." Wat is de doelstelling dit jaar dan? "Vorig seizoen pakten we een periode maar waren kansloos tegen Quick Boys. Dit jaar moeten we ook weer voor het linkerrijtje gaan en misschien een mooie reeks neerzetten waardoor je automatisch kans maakt op een prijsje. En dan misschien wat meer geluk hebben met de tegenstander in de nacompetitie. Maar je moet ook realistisch zijn: wij hebben niet de middelen zoals een Quick Boys bijvoorbeeld. Als je die organisatie daar ziet, en het achterland: dat is van een hoog niveau."

Gemert

De eerste wedstrijd tegen promovendus Gemert werd vorige week alvast afgesloten met een 2-4 zege al moesten de Ossenaren daarvoor wel terugkomen van een 1-0 en 2-1 achterstand. "Gemert miste drie belangrijke spelers en zakte daarom logischerwijs ver in. Wij hadden veel de bal, waren dominant, maar werden twee keer verrast door een counter. Uiteindelijk konden we het duel toch naar ons toetrekken." De Groot heeft lovende woorden voor de zwart-witten. "Het is altijd wennen in de derde divisie, dat weet ik nog van toen wij zelf net promoveerden. Het gaat allemaal wat sneller en fysieker maar uiteindelijk heeft Gemert genoeg kwaliteit om goed mee te kunnen komen verwacht ik." Ondertussen denkt De Groot zelf nog helemaal niet aan stoppen. "Je weet hoe het gaat als je de 30 passeert, dan gaan mensen vragen of je gaat stoppen. Zolang ik er nog zoveel plezier in heb als nu dan ga ik nog lekker door hoor. Belangrijk is ook dat ik veel speel, ik denk niet dat ik het fijn zou vinden om maar 20 wedstrijden te mogen beginnen. Misschien kan ik daar op mijn 33e vrede mee hebben, ik zou het niet weten. Ik speel nu meestal hangend vanaf links en dat bevalt me goed. Ik kom vaker aan de bal en voel geen constant 'geklets' in mijn rug van twee stoppers. Daarnaast kom ik binnenkort op vijftig meter van het sportpark te wonen dus dan kan ik lopen. Alhoewel: ik ben nogal lui dus misschien pak ik dan alsnog de auto haha."


Voetbal in 2019 op zondag niet meer heilig
Blauw Geel'38 heeft aanvoerder Mark Dobbelsteen we...

Related Posts

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Gast
dinsdag 11 augustus 2020

Captcha afbeelding

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Hollandse Velden Banner

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)