3 minuten leestijd (602 woorden)
Aanbevolen 

'Trots dat ik met Frenkie en Sam heb gevoetbald'

Olaf van Berkel (24), geboren en getogen in Vught en momenteel woonachtig in Helvoirt, voetbalt bij tweedeklaser SVSSS in Udenhout tegen vooral regionale clubs. Als talentvol pupil speelde hij echter ooit samen met de huidige topvoetballers Frenkie de Jong en Sam Lammers in de jeugd van Willem II op prestigieuze toernooien met deelname van clubs als Liverpool, Chelsea en Barcelona. ''Ik ben er trots op en blij mee dat ik met Frenkie en Sam heb gevoetbald'.

door Kees van der Zandt

Amper drie turven hoog gold Olaf van Berkel als 7-jarige pupil al als een groot talent bij Zwaluw VFC , de voetbalvereniging uit zijn geboorteplaats Vught. Zijn technisch vaardige spel viel op bij scouts van profclubs welke destijds bij Zwaluw langs de lijn stonden. ,,Ik kon naar PSV, Willem II en FC Den Bosch ", weet hij nog. ,,Uiteindelijk koos ik voor Willem II, omdat die in mijn ogen destijds de beste jeugdopleiding hadden. ''

Vijf jaar speelde Van Berkel bij de jeugd van Tricolores. Maar tot een doorbaak in het betaald voetbal kwam het niet voor de geboren Vughtenaar. ,,De jeugdopleiding van Willem II ging destijds samenwerken met die van RKC en dat betekende dat de helft van de jeugdspelers af moest vallen. Helaas hoorde ik ook bij die afvallers. "Ondanks dat hij er niet doorbrak kijkt Van Berkel met heel veel plezier terug op zijn tijd bij de Tilburgse club. ,,Ik heb er qua voetbal ontzettend veel geleerd en op toernooien gespeeld tegen grote clubs als Liverpool, Chelsea en Barcelona. Dat was schitterend om mee te maken en vergeet je nooit meer."

Nog steeds whatsappen met normaal gebleven Frenkie

Van Berkel speelde bij Willem II ondermeer samen met huidige topvoetballers als spelmaker en international Frenkie de Jong van Barcelona en Sam Lammers, spits van Atlanta Bergamo.,,Die gasten zijn weliswaar een jaar jonger dan ik, maar omdat ze goed waren werden ze na de winterpauze steeds overgeheveld naar een elftal van een hogere leeftijdsklasse", verklaart de makkelijk pratende Helvoirtenaar. Volgens Van Berkel was destijds voor hem al duidelijk dat De Jong en Lammers het ver zouden schoppen in de voetballerij. ,,Met name Frenkie stak door zijn geweldige inzicht en fabelachtige techniek ver boven de rest van onze spelers uit. Hij kwam als dienende middenvelder bij ons team maar na een wedstrijd stond hij, ondankszijn geringe lengte, al 'op tien' als spelbepalende middenvelder. Ik voorspelde toen al dat hij de top zou halen in het betaalde voetbal. Ook Sam viel op. Weliswaar niet in die mate als Frenkie, maar hij had wel een neusje voor de goal en scoorde zodoende veel voor ons." Jaloers op de doorbraak van De Jong en Lammers in het betaald voetbal is Van Berkel echter niet. ,,Nee, integendeel joh. Ik vind het juist geweldig voor ze dat ze zover zijn gekomen. Als ik ze op televisie zie voetballen ben ik er juist trots op dat ik met Frenkie en Sam heb gevoetbald." Van Berkel heeft met De Jong via Whats App nog regelmatig contact. ,,Frenkie is een gewone en normale jongen gebleven die niet naast zijn schoenen is gaan lopen en zijn oude ploegmaten niet is vergeten. Hartstikke leuk dat we nog regelmatig contact hebben." Van Berkel, momenteel uitgeschakeld door een knieblessure, heeft het als voetballer goed naar zijn zin bij de gemoedelijke dorpsclub SVSSS in Udenhout. ,,Maar toch zou ik nog graag op een hoger niveau voetballen. Betaald voetbal zit er niet meer in. Maar als er een hoofdklasser of tweede- of derde divisionist me vraagt om te komen wil ik de stap graag nog een keer maken. Die clubs moeten me dan wel vragen, mezelf aanbieden doe ik niet."

Ralf Kemper weer terug bij Gemert: "Wilde weer lek...
Rik Mulders lichtpuntje in donkere Bossche tijden:...

Related Posts

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)