zaterdag 27 november 2021
4 minuten leestijd (714 woorden)

'Verzorger is bij voetbalclub veel meer dan passant'

IMG_7428

Klaas Looden (74) is het grootste deel van zijn leven al voetbalverzorger. Na 24 jaar bij het Bossche Concordia SVD is hij nu al weer 22 jaar in die functie actief bij Zwaluw VFC in Vught.Na dit seizoen stopt de vitale senior met het masseren, tapen en verzorgen van voetballers. ,,Verzorgen van voetballers blijft geweldig leuk om te doen, maar na 46 jaar wil ik voortaan meer vrije tijd hebben om met mijn vrouw leuke dingen te doen."

Door: Kees van der Zandt

Hij twijfelde al een paar jaar of hij nog zou doorgaan als verzorger bij Zwaluw VFC. Maar uiteindelijk bleek het plezier dat Klaas Looden beleefde aan het verzorgen van voetballers en de sfeer op de club bij hem de doorslag te geven om er toch nog weer een jaartje aan vast te knopen. In het begin van dit seizoen hakte hij echter de knoop door en besloot dat dit zijn laatste jaar als verzorger zou gaan worden.,,Verzorgen van voetballers blijft weliswaar leuk en boeiend om te doen. Ik ben ook nog topfit, maar na 46 jaar wil ik voortaan meer vrije tijd hebben om met mijn vrouw Jozi leuke dingen te doen. Vanwege de wedstrijden op zondag is het voor ons nooit mogelijk om op die dag een uitstapje te maken, Vanaf volgend seizoen kan dat nu dus wel", verklaart de in Helmond wonende verzorger...Ik heb het bij Zwaluw bewust in het begin van het seizoen doorgegeven dat ik zou gaan stoppen. Zodat het bestuur in alle rust op zoek kon naar een opvolger voor mij.Ze hebben die gevonden in de persoon van Frans de Laat.Een echte clubman met veel kennis van zaken en waar ik zeer gelukkig mee ben. Ik heb er alle vertrouwen in dat hij een prima verzorger bij Zwaluw wordt."

Het mag dan een bewuste keuze zijn van Looden om te stoppen na dit seizoen als verzorger. Het zal voor hem en het regionale voetbalwereldje wennen zijn dat hij na zo'n lange tijd niet in meer in de dug-out zit langs de lijn en om het veld in te rennen om geblesseerde spelers te verzorgen.De voormalige medewerker van Defensie is bovendien misschien wel de oudst actieve verzorger in de regio en daardoor een bekend gezicht langs de lijn. ,,Natuurlijk zal het wennen zijn", geeft Looden ruiterlijk toe. ,, Want de houdbaarheidsdatum van een verzorger bij een club is vele malen langer dan een trainer. Een trainer is een passant die na meestal hooguit drie jaar opstapt. Maar een verzorger blijft over het algemeen veel langer en heeft daardoor veel meer binding met een vereniging dan een trainer.Destijds had ik als verzorger een hechte band met Concordia, maar na 22 jaar zit Zwaluw inmiddels in mijn hart en houd ik echt van die club."

Tijden veranderen

Looden zag de afgelopen 46 jaar veel veranderen in zijn taak als verzorger. ,,In mijn beginjaren bij Concordia moest je bijna alles zelf doen. Maar tegenwoordig doe je veel samen en in overleg met de fysiotherapeut van de club, Dat teamwork is ook leuk om te doen hoor , en als verzorger blijf je toch altijd de eerste die een blessure bij een speler signaleert."Trainers willen, volgens de verzorger, altijd dat geblesseerde spelers altijd zo snel mogelijk weer inzetbaar zijn. ,,Maar het moet natuurlijk wel medisch verantwoord zijn en er mag niets worden geforceerd natuurlijk vind ik.Trainers en spelers kunnen zich over het algemeen wel vinden in mijn zienswijze en hebben respect voor me."

Nog een maand of vijf en Looden is verzorger af. ,,Ik ben er nog niet echt mee bezig. Ik concentreer me tot het eind volledig op Zwaluw. Het is jaren geleden dat we zo''n hecht en leuk team hebben als nu ", bekent hij. ,,We staan momenteel op een fraaie tweede plaats in de competitie.Het zou natuurlijk heel mooi zijn als ik met een periodetitel of, in het meest gunstige geval,promotie afscheid zou kunnen nemen als verzorger bij Zwaluw."

Looden mag dan afscheid nemen als verzorger van het eerste elftal helemaal verloren voor Zwaluw gaat hij niet.,,Ik blijf verzorger bij het schoolvoetbal en het strandvoetbal dat jaarlijks door de club wordt georganiseerd. En in geval van nood, bij ziekte van de nieuwe verzorger bijvoorbeeld,kunnen ze me ook altijd bellen om hulp. Want Zwaluw blijft natuurlijk wel mijn cluppie. ",

Gemert baalt van aanslepende blessures Jens Leijte...
Voormalig topscorer Tiny Russens schiet voortaan m...

Related Posts

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Hollandse Velden Banner

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)