zaterdag 04 juli 2020
4 minuten leestijd (733 woorden)
Aanbevolen 

Voetbal bleef voor Pieter Tuns altijd een 'prachtige hobby'

IMG_6781

BEST| Pieter Tuns (64) uit Best is al vanaf 1984 voetbaltrainer in combinatie met zijn dagelijks werkzaamheden bij een onderwijsinstelling in Oirschot. Momenteel is hij trainer van zaterdag tweedeklasser Sleewijk en tevens teammanager bij eerste divisionist TOP Oss. 'Ik heb weliswaar van het trainen nooit mijn beroep gemaakt, maar het voetbal is voor mij altijd wel een prachtige hobby gebleven ", laat de makkelijk pratende Tuns weten.

door Kees van der Zandt

Pieter Tuns is al 35 jaar trainer. De inwoner van Best moet daarmee, na uiteraard de onverwoestbare 72- jarige John Huisman bij BLC in Den Bosch ,wel één van de langst actief zijnde oefenmeesters in Brabant zijn.Tuns begon als trainer bij Wilhelmina Boys de voetbalclub uit zijn woonplaats Best, waar hij een jaar daarvoor nog in het eerste elftal speelde. ,,Vanwege chronische blessures was ik al op 29-jarige leeftijd gestopt met actief voetbal ", weet Tuns nog. ,,Maar ik had in die tijd wel mijn trainersdiploma's Oefenmeester 2 en 3 gehaald. Wilhelmina Boys zocht destijds een trainer. Ik zei 'puur voor de gein' tegen de voorzitter dat ik dat wel wilde doen.Tot mijn grote verbazing werd ik het ook nog. Natuurlijk was het apart en wennen voor me om gasten te trainen, met wie ik het jaar daarvoor nog had samengespeeld. Maar het liep gelukkig allemaal goed en we werden zelfs nog kampioen ook"

Na zijn periode bij Wilhelmina Boys trainde hij vier jaar met succes en 'heel veel plezier' Schijndel. Van 1991 tot 1995 was hij actief in het betaald voetbal als assistent-trainer van Hans van der Pluijm en het tweede elftal bij FC Den Bosch.Met de fanatieke Van der Pluijm en de cynische Cor Adriaanse was Tuns destijds het rustpunt en klankbord voor de spelers in de begeleidingsstaf van de Bossche FC ,,Ik heb een supertijd meegemaakt bij Den Bosch . Met hoogtepunten, maar ook dieptepunten. Zoals een bekerfinale in een volle Kuip tegen Feyenoord (Tuns zat toen nog niet mee op de bank - red), promotie en spelen in de eredivisie, maar ook financiële problemen bij de club in mijn laatste twee jaar." Ook tijdens zijn periode bij Den Bosch bleef Tuns werkzaam in het onderwijs, met weliswaar wat minder uren dan voorheen. ,,Ik werd in die tijd afgewezen voor de cursus coach Betaald Voetbal en daardoor besloot om van voetbal niet mijn beroep te maken.Omdat je als assistent-trainer in het betaald voetbal ook niet het eeuwige leven hebt ben ik daarom weer volledig gaan werken in het onderwijs en als trainer terug te keren in het amateurvoetbal. Ik heb van het trainen dus nooit mijn beroep gemaakt, maar het voetbal is voor mij altijd een prachtige hobby gebleven. Anders houd je het ook niet zo lang vol in die sport. "

Het besluit van Tuns om te stoppen bij Den Bosch werd door spelers, trainers bestuur en medewerkers weliswaar gerespecteerd maar ook zeer betreurd. Want hij werd er niet alleen gewaardeerd als trainer maar ook als een uitermate prettig en sociaal mens.Na zijn Bossche periode werd Tuns weer trainer van Schijndel, vervolgens Roda Boys, Blauw Geel, Altena, Best Vooruit , Almkerk, opnieuw Roda Boys en momenteel is hij trainer bij Sleewijk. Bij alle clubs waar de inwoner van Best werkzaam was als trainer was hoort men dezelfde positieve reacties en lovende kwalificaties over hem als bij FC Den Bosch.,,Dat is natuurlijk heel fijn om te horen. Ik probeer altijd mezelf te zijn en me aan te passen aan de club, waar ik train. Mooi dat het blijkbaar wordt gewaardeerd." Sinds afgelopen zomer is Tuns ook teammanager van TOP Oss in combinatie met het trainen van Sleewijk. ,,Klaas Wels de trainer van TOP heeft me daarvoor gevraagd. Ik was zijn trainer bij Schijndel, FC Den Bosch 2 en Blauw Geel en hij vond me de juiste persoon om dat te doen.Ik regel alles voor en rondom het eerste elftal en ben ook een soort klankbord voor de spelers. Hartstikke leuk om te doen."

In januari gaat Tuns met pensioen in het onderwijs,,Dan kan ik meer tijd aan TOP besteden, want ik moet nu overdag nog weleens verstek laten gaan." Of hij volgend seizoen nog actief is als trainer weet hij nog niet. ,,Ik vind het weliswaar zelf nog steeds leuk om op het veld te staan als trainer . Maar ik weet niet of de spelers het nog wel goed vinden om te worden getraind door iemand van 65 jaar." besluit Tuns. 

Robin Walk is dankbaar voor leerzame periode bij P...
Lodewijk van Helvoirt probeert talenten te behoude...

Related Posts

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Gast
zaterdag 04 juli 2020

Captcha afbeelding

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Hollandse Velden Banner

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)