zondag 05 juli 2020
3 minuten leestijd (525 woorden)
Aanbevolen 

Voetbal in 2019 op zondag niet meer heilig

ExpositieBVV Expositie BVV

DEN BOSCH| Amateurvoetbal op zaterdag wordt ook in Brabant steeds populairder bij spelers en bezoekers. De zondag als speeldag voor het seniorenvoetbal blijkt in deze provincie niet meer heilig voor het beoefenen en bekijken van de meest populaire sport.

door Kees van der Zandt

Zondagmiddag 14.30 uur. Het is voor de meeste standaardteams van zondagclubs in Brabant weliswaar nog steeds het meest gangbare aanvangstijdstip van hun wedstrijden. Maar steeds meer zondagclubs kiezen tegenwoordig voor de zaterdagavond voor het spelen van wedstrijden. Zo begon het eerste elftal Blauw Geel uit Veghel vorige week de competitie in de derde divisie tegen UNA op zaterdagavond. Buurman UDI’19 in Uden begint morgenavond de competitie in de hoofdklasse tegen debutant Moerse Boys. ,,Op zaterdagavond hebben ook bezoekers uit de regio , die normaal op zondag bij hun eigen cluppie zitten, om een wedstrijd van ons te bezoeken ", verklaarde een woordvoerder van Blauw Geel  “Omdat de meeste voetballers en bezoekers van onze zaterdagavondwedstrijden de volgende dag niet hoeven te werken is de kans aanwezig dat ze na afloop wat drinken in onze kantine. En die extra inkomsten zijn natuurlijk welkom voor je als club." Bernd Geerkens, voorzitter van zondag eersteklasser Nemelaer uit Haaren, beaamt dat. ,,Vorige week zaterdagavond hadden we het hier toernooi om de Van Helvoort Cup met deelname van de selectieteams van Helvoirt en Zwaluw VFC uit Vught. Na afloop was het nog lang druk in onze kantine. Volgens mij zou het op zondag nooit zo druk zijn geweest."

Was het vroeger nog zo dat voetballers vanwege hun geloofsovertuiging voor het beoefenen van hun favoriete sport voor de zaterdag als speeldag kozen. In bepaalde gebieden van ons Brabant is dat weliswaar nog steeds zo. Maar tegenwoordig kiezen ook recreatieve voetballers uit lagere elftallen, zonder die geloofsovertuiging, voor de zaterdag als speeldag. Omdat ze geen zin meer hebben om wedstrijden op de vroege zondagmorgen te spelen en op zondag vrij willen zijn. Zondagclubs spelen daar op in met zaterdagelftallen voor de senioren. Zo heeft Blauw Geel inmiddels een zaterdagelftal, Zwaluw VFC maar liefst zelfs vier.

Zaterdagclub BLC is een van de weinige voetbalverenigingen in de stad Den Bosch, door de groeiende populariteit van het voetbal op zaterdag, die het aantal leden momenteel ziet groeien. Ook trainers die met het zondagvoetbal leken vergroeid zijn tegenwoordig met plezier werkzaam in het zaterdagvoetbal. Zoals ondermeer Frank Brands, oud-trainer van ondermeer Schijndel, ODC uit Boxtel en het beloftenteam van OJC Rosmalen, bij Roda Boys. ,,De beleving op zaterdag bij spelers en supporters op zaterdag is meestal veel groter", laat Brands weten. ,,Bovendien is het ook wel lekker om op zondag vrij te zijn." Zelfs John Huisman, de 71-jarige nestor van het Brabantse trainersgilde met een succesvol verleden bij zondagclubs als Gemert, TOP, Dongen en BVV, is tegenwoordig werkzaam in het zaterdagvoetbal. Hij is trainer van derdeklasseer BLC in zijn woonplaats Den Bosch. “Bij deze club ben ik ooit begonnen als trainer. Mooi om er nu weer terug te zijn”, aldus Huisman.

Natuurlijk zal het amateurvoetbal op zondag in Brabant, met zijn jarenlange traditie, niet zomaar verdwijnen. Maar clubs dienen toch wel attent te zijn en te anticiperen op de opkomende populariteit van het voetbal op zaterdag in deze provincie. De tijd zal leren of dit daadwerkelijk zal gaan gebeuren.  

Beter doortimmerd UDI'19 snakt nog naar extra scor...
Tony de Groot: "Als ik vakantie heb verlang ik sne...
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Gast
zondag 05 juli 2020

Captcha afbeelding

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Hollandse Velden Banner

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)