3 minuten leestijd (520 woorden)
Aanbevolen 

Voetballen in de vissers- en bloembollendorpen

spakenburg

Met de komst van OSS'20 krijgt de tweede divisie volgend seizoen weer een zondagvoetbalclub uit Brabant, in een competitie die wordt gedomineerd door rijke zaterdagclubs uit vissers- en bloembollendorpen.

door Kees van der Zandt

OSS'20 gaat binnenkort geschiedenis schrijven. De Osse ploeg staat, met een straatlengte verschil op de achtervolgers, bovenaan in de derde divisie. Als kampioen gaat het komend seizoen uitkomen in de tweede divisie, het hoogste niveau bij de amateurs. Een geweldige prestatie voor de grootste voetbalclub van Oss.OSS'20 zal dan uitkomen in een sterke competitie die wordt gedomineerd en bepaalt door rijke zaterdagclubs uit vissers- en bloembollendorpen zoals IJsselmeervogels, Spakenburg, Katwijk, Quick Boys, en Rijnsburgse Boys. Zaterdagclub Kozakken Boys uit Werkendam is momenteel de enige Brabantse vertegenwoordiger in de tweede divisie.

Vanaf de jaren zeventig tot tien jaar geleden was de hoofdklasse het hoogste niveau bij de amateurs. Er waren zes hoofdklassen: drie voor de zaterdag, drie voor de zondagclubs. De Brabantse en Limburgse zondagclubs werden meestal ingedeeld in de hoofdklasse B of C. Bij clubs als BVV, DESK, RKC, TOP, UDI, OJC Rosmalen, Margriet , Baronie, WSC, Deurne, Schijndel, Helmond, Gemert, JVC Cuijken ODC, die allen ooit uitkwamen in die oude hoofdklasse, wordt nog regelmatig met plezier teruggekeken op die tijd. Er waren veel spannende en drukbezochte derby's. Zoals UDI'19 – Gemert en DESK -RKC. TOP trok destijds in wedstrijden tegen RKC, BVV of Geldrop zelfs soms meer publiek dan nu in de eerste divisie als betaald voetbalclub. Maar ook de confrontaties tegen Limburgse clubs als Limburgia, Panningen, het flamboyante Vinkenslag, en EHC waren volop de moeite waard om te spelen en te bezoeken.

Met de invoering van het Piramidesysteem, tien jaar geleden door de KNVB, met een tweede en derde divisie is de charme en aantrekkelijkheid om op het hoogste amateurniveau uit te komen voor veel zondagclubs verdwenen. De bedoeling was dat er hierdoor een doorstroming zou komen vanuit het amateurvoetbal naar de profs en andersom. Maar dat is faliekant mislukt. De afgelopen tien jaar promoveerde alleen Achilles '29 naar de eerste divisie, maar is al weer jaren terug bij de amateurs en blijkt inmiddels op sterven na dood. FC Oss degradeerde uit de eerste divisie naar de toenmalige topklasse, maar was binnen een jaar weer terug. Daarna kon niet meer gedegradeerd worden en bleken de kampioenen uit de tweede divisie geen interesse te hebben om de sprong naar het betaald voetbal te maken. Sportief gezien blijkt het voor de meeste zondagclubs ook niet aantrekkelijk om in de tweede divisie te spelen. Die competitie wordt namelijk gedomineerd en bepaalt door steenrijke zaterdagclubs uit vissersdorpen en bollenstreek met budgetten waar sommige clubs uit de Keuken Kampioen Divisie alleen van kunnen dromen. ,,Het is een wonder dat zondagclub AFC vorig seizoen kampioen werd in de tweede divisie, want van de vis en de bloembollen win je het normaal gesproken nooit. Het zaterdagvoetbal heeft de slag op het hoogste amateurniveau definitief gewonnen ", liet een vertegenwoordiger van de KNVB onlangs weten. Hopelijk gaat OSS'20 volgend seizoen verrassen in de tweede divsisie. Maar zo mooi, druk en spannend als vroeger in de oude hoofdklasse wordt het nooit meer voor een zondagclub.


TMV OP ZOEK NAAR DE ZIEL, DEEL 14: Club Brugge en ...
Thijs van Pol heeft onprettig nieuws voor Gemert: ...

Related Posts

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)