vrijdag 25 juni 2021
3 minuten leestijd (637 woorden)

Voormalig topscorer Tiny Russens schiet voortaan met succes foto’s

Rus Tiny Russens op de schouders na het binnenhalen van de titel met Schijndel

SCHIJNDEL| Tiny Russens (70) is met 168 doelpunten nog steeds topscorer aller tijden van het eerste elftal van Schijndel, de voetbalclub uit zijn woonplaats waar hij na zijn voetbalcarrière ook met succes (jeugd) trainer was. Anno 2020 schiet hij op het veld niet meer raak, maar wel daarbuiten als verdienstelijk amateurfotograaf.

door Kees van der Zandt

Tiny Russens. Zijn naam wordt door voetballiefhebbers uit Schijndel nog steeds met veel waardering en respect uitgesproken. Hij debuteerde als broekie van 16 jaar in het eerste elftal van Schijndel en groeide er vervolgens uit tot een clubicoon en een uiterst makkelijk scorende spits met een dodelijk en keihard schot. Met 168 doelpunten is Russens nog steeds topscorer aller tijden van Schijndel. Hij speelde 400 wedstrijden in de hoofdmacht . Met een vriendschappelijke wedstrijd tegen PSV, dat speelde met ondermeer Halvarr Thoresen, Berry van Aerle, de broers Van de Kerkhof en Ernie Brands, nam hij in 1982 afscheid van het eerste elftal van Schijndel.,,Een prachtige tijd waarin we met Schijndel op hoog niveau en wekelijks voor volle tribunes speelden", blikt de voormalige spits met hoorbaar plezier terug. ,,We hadden niet alleen een goede maar ook een gezellige ploeg, waarmee het na afloop altijd heel gezellig was. FC Den Bosch toonde destijds belangstelling voor me, maar ik had het veel te goed naar mijn zin bij Schijndel, waar ik met mijn vrienden voetbalde. Hoewel het achteraf misschien wel een mooie ervaring was geweest als ik betaald voetbal had gespeeld."

Hans Brus 

Nadat Russens was gestopt als speler bij het eerste elftal van Schijndel voetbalde hij er nog twee jaar in het derde elftal, waarmee hij twee keer kampioen werd. Van 1983 tot 1988 trainde de voormalige spits met veel succes en plezier de A-jeugd van Schijndel,,,Ik heb in die periode spelers als Jack de Gier en Theo van Geffen getraind. Ik ben er best trots op dat Jack, bij Go Ahead Eagles, en Theo , bij Nemelaer, nu ook trainer zijn. Het waren niet altijd de makkelijkste jongens, maar ik ben blij dat ze het nu goed doen als trainer.''Tiny was mijn leermeester als trainer in de jeugd van Schijndel", weet Van Geffen nog.,,Een gouden vent, waar ik ontzettend veel van heb geleerd." Russens was bij Schijndel ook nog bestuurslid technische zaken en assistent van hoofdtrainers als Jaap de Blaauw, Tonny Beekmans en Pieter Tuns. De komst van Hans Brus als voorzitter bij Schijndel in 1997 betekende het einde van de vele activiteiten die hij voor de club had gedaan. ,,Door de komst van Brus moesten clubmensen, waaronder ik, zonder overleg plaats maken voor nieuwe medewerkers die door hem zelf waren uitgezocht. Zoals Wally Jansen en medewerkers uit het bedrijf van Brus."

Voetbal is minder geworden

Omdat zijn zoons Willy en Harrie destijds bij clubs in de regio als OJC Rosmalen. Zwaluw VFC, Avanti'31en Sint-Michielsgestel voetbalden bezocht hij toch nog wekelijks wel een wedstrijdje.Anno 2020, nu zijn zoons ook niet meer voetballen, staat de voormalige spits niet meer elke zondag langs de lijn om een wedstrijd te bekijken. ,,Ik volg het voetbal nog wel op radio en tv en de krant hoor, maar zelf een wedstrijd bezoeken doe ik nog maar zelden. Ik mis het ook niet echt, want de entourage en het niveau zijn toch wel een stuk minder dan vroeger."

Maar vervelen doet Russens zich tegenwoordig echt geen moment .,,Ik tennis recreatief. Ga veel fietsen en speel vaak jeu de boules op het sportpark van Schijndel." Daarnaast is de vitale senior tegenwoordig een enthousiast amateurfotograaf. ,,Het is begonnen met een paar kiekjes maken van de kleinkinderen en nu is het inmiddels een echte hobby van me. De lezerspagina van het Brabants Dagblad heeft afgelopen zomer zelfs een paar vakantiefoto's van me gepubliceerd.Dus na het schieten op de goal van vroeger schiet ik nu voortaan in mijn vrije tijd mijn foto's", besluit hij lachend  

'Verzorger is bij voetbalclub veel meer dan passan...
Na liefst vijftien jaar en bijna tweehonderd goals...
 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Hollandse Velden Banner

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)