2 minuten leestijd (346 woorden)
Aanbevolen 

Edwin Verdonk over zijn beste trainer: 'Wap had ontzettend veel charisma, uitstraling en verstand van voetbal'

Jos Wap overleed op 20 december 2016 op 82-jarige leeftijd. Hij speelde betaald voetbal als keeper bij Wilhelmina in Den Bosch. Maar hij verwierf vooral naam en faam als trainer van toenmalige topamateurteams als RKC Waalwijk, DESK, Margriet en BVV

door Kees van der Zandt

Hoewel het inmiddels al ruim vier jaar geleden is dat hij overleed wordt bij de clubs waar hij trainer was nog steeds met veel waardering over Jos Wap gesproken. De geboren Rotterdammer en getogen Bosschenaar was in de jaren zeventig en tachtig een succesvol trainer bij DESK, RKC, waarmee hij in 1981 en 1982 algemeen landskampioen bij de amateurs werd, Margriet en BVV. Destijds allemaal clubs uit de top van het amateurvoetbal.

Edwin Verdonk, inmiddels een kwieke vijftiger, debuteerde ooit als 15-jarige keeper in de hoofdmacht van BVV onder Wap. Verdonk kijkt nog met veel plezier terug op die periode. ,,Wap had als trainer en als mens een geweldig charisma en een enorme uitstraling. Met hem kwam er altijd écht iemand binnen. Niemand bij de club noemde hem bij zijn voornaanm. Het was altijd 'meneer of trainer'. Niet omdat hij dat zo wilde, maar omdat iedereen bij BVV destijds zoveel respect voor hem had als trainer en als mens. Wap kon bovendien met iedereen bij de club goed opschieten. Of het nou de terreinknecht, een speler uit een lager elftal, of de topscorer van het eerste was . Hij had voor iedereen altijd een vriendelijk woord."

Volgens Verdonk, die tegenwoordig keeperstrainer is bij BVV, had Wap 'ontzettend veel verstand van voetbal'. ,,Hij was als trainer zijn tijd ver vooruit . Hij liet ons toen bijvoorbeeld al heel aanvallend spelen met opkomende backs en dat was in die tijd best revolutionair." Verdonk zegt dan ook veel te hebben geleerd als keeper van zijn voormalige trainer. ,,Ik was nog junior toen ik onder hem debuteerde in het eerste van BVV en van die lessen van hem heb ik mijn hele carrière plezier gehad. Daar ben ik hem nog steeds dankbaar voor nu ik zelf keeperstrainer ben. Ik heb best veel trainers meegemaakt, maar Wap was echt de beste van allemaal."

Teleurgestelde John Huisman wilde eigenlijk nog ja...
Timmermans stopt voorlopig jaartje als trainer

Related Posts

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)