4 minuten leestijd (760 woorden)
Aanbevolen 

'Wie kan zeggen ooit met 3-0 van Barcelona te hebben gewonnen?'

De inmiddels 59-jarige Peter Coort uit Den Bosch won als speler van Helmond Sport bijna 35 jaar geleden een vriendschappelijke wedstrijdvan het grote Barcelona, dat destijds werd getraind door Johan Cruijff. ,,Ik heb best een leuke voetbalcarriere meegemaakt bij mooie clubs, waar ik met met plezier op terugkijk. Maar die wedstrijd tegen Barcelona was voor mij toch wel het absolute hoogtepunt. Want welke modale Nederlandse voetballer kan zeggen ooit met 3-0 van het grote Barca te hebben gewonnen.? "

door Kees van der Zandt

Peter Coort was als speler in het betaald voetballer een laatbloeier. Want hij maakte pas op 25-jarige leeftijd de overstap van de amateurs van BVV, in zijn woonplaats Den Bosch,  naar eerste divisionist Helmond Sport het betaalde voetbal. ,,Dat iemand op zo'n hoge leeftijd nog de overstap naar het betaald voetbal maakt gebeurt maar zelden", laat de voormalige verdediger weten. ,,ik speelde bij BVV in de jeugd ondermeer jarenlang samen met Arnold Scholten en Fred van der Hoorn, die op veel jongere leeftijd met succes de sprong maakten naar het betaalde voetbal bij buurman FC Den Bosch. Wat later een opmaat bleek voor Arnold en Fredje voor een succesvolle loopbaan bij topclubs als Ajax , Feyenoord en Dundee United."

Op het moment dat zijn voormalige ploegmaten Van der Hoorn en Scholten al gevestigde namen waren in het betaald voetbal werd Coort bij BVV gescout door Helmond Sport, dat destijds werd getraind door Dick Buitelaar en onder leiding stond van manager Wim Wisse, voormalig speler van FC Den Bosch en RKC Waalwijk, ,, Als je op die leeftijd als speler nog een kans nog krijgt in het betaald voetbal grijp je die natuurlijk met beide handen aan", blikt de Bosschenaar terug. In de zomer van 1988 maakte hij zijn opwachting bij Helmond Sport. ,,We gingen meteen in de voorbereiding op trainingskamp naar het toenmalige Oost-Duitsland. Trainen in het buitenland. Dat vond ik als speler die recht van de amateurs kwam al een schitterende ervaring," Maar de mooiste ervaring uit zijn voetballoopbaan kwam voor hem op 31 juli 1988. Met Helmond Sport speelde hij die dag een vriendschappelijke wedstrijd tegen het grote Barcelona, dat destijds werd getraind door Johan Cruijff, op een volgepakt stadion De Braak. ,,Barcelona was op trainingskamp in Nederland en ik denk dat onze manager Wim Wisse die wedstrijd had geregeld. Ik vond het in ieder geval al een geweldige eer om als speler die net van de amateurs kwam tegen zo'n Europese topploeg met al zijn sterren te mogen en te kunnen spelen."

Hoogtepunt

De wedstrijd werd een hoogtepunt in de historie van Helmond Sport en in de loopbaan van Coort. Want de eerste divisionist won het duel uiterst verrassend met 3-0 van de Europese grootmacht. ,,Met de rust was het al 2-0 en daarna maakten we nog een goal. Onvoorstelbaar. Volgens mij werden de doelpunten gemaakt door Rob Schlüter en Ted van de Horst. Maar dat weet ik na bijna 35 jaar niet zeker meer. Ik weet wel dat we na afloop een uitgebreide ereronde hebben gelopen voor onze supporters, die hun ogen niet konden geloven na deze wedstrijd. Toen we na de ereronde terugkwamen in de kleedkamer zaten de spelers van Barcelona en Johan Cruijff al in de bus terug naar hun trainingskamp. Dus hebben we niemand meer kunnen spreken na afloop van die wedstrijd." Coort heeft na bijna 35 jaar wel een verklaring voor de sensationele uitslag van destijds.,,Ik denk dat Barcelona die dag keihard had getraind en niet veel zin meer had in dat oefenpotje tegen een eerste divisieclubje uit Nederland. Want normaal gesproken verliest een Europese topclub zo'n wedstrijd natuurlijk nooit ."

De overwinning op Barcelona zorgde destijds echter wel voor een euforische stemming en verwachting onder de supporters van Helmond . ,,Er werd na die wedstrijd over een kampioenschap en de eredivisie gesproken door de fans. Maar het seizoen werd een zware teleurstelling, want we eindigden als zestiende. Een bewijs dat goede uitslagen van vriendschappelijke wedstrijden in de voorbereiding , hoe leuk ook, helemaal niks zeggen over een succesvolle competitie." Coort speelde twee seizoenen bij Helmond Sport en voetbalde daarna vijf jaar bij Beringen in België. Op 32-jarige leeftijd keerde hij terug bij BVV om daarna bij OSC'45 zijn voetballoopbaan af te sluiten. ,,Ik heb het overal prima naar mijn zin gehad. Onder geweldige trainers als Jos Wap bij BVV en Rik Geertsen bij Beringen mogen werken. Maar de wedstrijd tegen Barcelona met Helmond Sport blijft toch de mooiste herinnering uit mijn voetballoopban. Want welke modale Nederlandse voetballer kan er nou zeggen dat hij ooit met 3-0 van Barca heeft gewonnen?", blikt hij met hoorbaar plezier terug.

[k1]

'Best Vooruit is een ploeg met veel rek en potenti...
'Binding met Den Bosch gaat nooit helemaal verlore...

Related Posts

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)