3 minuten leestijd (584 woorden)

'Wilhelmina wil de oudste voetbalclub van Den Bosch blijven'

Wilhelmina sluit dit weekend de festiviteiten af rond het 125-jarig bestaan. De club is daarmee de oudste voetbalvereniging in Den Bosch en verre omgeving. ,,En we willen dolgraag die oudste voetbalclub van Den Bosch blijven", laat voorzitter Henri Ekstijn weten.

door Kees van der Zandt

Voorzitter Henri Ekstijn (65) is al 55 jaar lid van Wilhelmina. ,,We woonden vlakbij het toenmalige sportpark De Wolfsdonken in Den Bosch – West. Ik kreeg het gevoel en de liefde voor de club van thuis mee. Er werd daar over bijna niks anders geproken dan Wilhelmina ", weet hij nog. ,,Daarom was het vanzelfsprekend en logisch dat ik als 'klein menneke' bij Wilhelmina ging voetballen." Toen Wilhelmina in 1990 ging verhuizen naar het nieuwe sportpark op de Saren op De Maaspoort werd Ekstein door de toenmalige voorzitter Peter van de Groenendaal gepolst voor een bestuursfuncie bij de club. ,,Ik voetbalde weliswaar nog, maar omdat ik nodige blessures had ben ik op daarmee toen gestopt." Ekstijn maakte de verhuizing naarDe Saren mee. Hij zag de club er qua ledenaantal groeien als kool. ,,Op de Wolfsdonken kwamen de meeste leden nog uit de buurt. Maar op De Saren kwamen en komen de meeste leden van Wilhelmina uit de veel grotere Maaspoort. We hadden er in korte tijd 800 leden en nu schommelen we sinds 2013 rond de 1000 leden. We zijn er dan ook trots op en blij mee dat we qua ledenaantal al jaren zo constant zijn gebleven."

Wilhelmina heeft een roemruchte historie en speelde tot 1967 zelfs betaald voetbal. Momenteel speelt het eerste elftal een anonieme rol in de vierde klasse. ,,Dat betaalde voetbal is inmiddels 55 jaar geleden en dat hebben de meeste leden van nu niet eens meegemaakt. We hadden enkele jaren geleden nog gehoopt dat we met ons 125-jarig jubileum tweede klasse zouden spelen met ons eerste elftal, maar dat is helaas niet gelukt." Volgens Ekstijn gaat de komende jaren stevig inzetten op de opleiding van de eigen jeugd. ,,Want we halen hier geen spelers van buitenaf en willen onze jeugd een kans geven om hogerop te komen als club." Wilhelmina mag dan qua leeftijd een oude vereniging zijn. De club heeft twee zaterdagteams en volop meisjes- en vrouwenteams. ,,Je moet mee in die ontwikkeling. Veel leden willen tegenwoordig op zaterdag voetballen en op zondag vrij zijn. Daarnaast is vrouwenvoetbal een snel groeiende sport. Daar moet je als vereniging voor open staan en die vrouwen en meisjes de kans geven om hun sport hier te beoefenen. Natuurlijk willen we met ons eerste elftal hogerop. Maar ik ben blij dat die lage klasseringgeen invloed heeft op ons ledenaantal. Voor veel leden is Wilhelmina veel meer dan het eerste elftal en maakt de club deel uit van hun sociale leven."

Bossche amateurclubs als RKJVV, Concordia SVD, Hertogstad, OSC'45, OVH en TGG bestaan niet meer of zijn gefuseerd. ,,Wij hopen dat we de oudste club van de stad kunnen blijven. Want BVV, waarmee we heel goede contacten hebben, en Wilhelmina zijn toch de clubs die het voetbal in deze stad op de kaart hebben gezet. Het zou doodzonde als die clubs niet meer zouden bestaan of zouden moeten fuseren met een andere vereniging. Wij gaan er als club in ieder geval de komende jaren alles aandoen om zelfstandig de oudste voetbalclub van Den Bosch te blijven. Want voetbal in deze regio zonder Wilhelmina kan toch eigenlijk niet?"

Programma afsluiting 125-jarig bestaan Wilhelmina zaterdag 1 oktober

12 -16 uur Spelletjesmiddag voor jeugdleden Wilhelmina

20.00 uur Feestavond leden en leden Wilhelmina 

'Handhaven zonder nacompetitie zou topprestatie zi...
'Piet Schrijvers was een geweldige aardige en geze...

Related Posts

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)