zaterdag 16 oktober 2021
3 minuten leestijd (535 woorden)
Aanbevolen 

Column: Winnend shirt is voor fans meestal mooiste shirt

IMG_8435

 De verkiezing van het mooiste shirt uit de geschiedenis van de eredivisie door het AD en Fox Sports is een doorslaand succes. Duizenden voetballiefhebbers brachten reeds hun stem uit op vooral het shirt, waarmee hun favoriete clubs de meeste successen behaalde.

door Kees van der Zandt

Rood en wit zijn de meest succesvolle clubkleuren in de eredivisie. Want sinds 1965 werden Feyenoord, Ajax, PSV, AZ en FC Twente landskampioen, met allemaal rood en wit in het tenue. Ook gerenommeerde en historische erediviseclubs als FC Utrecht en Sparta spelen in het rood en wit. Het niet meer bestaande DWS uit Amsterdam, destijds spelend in blauwe shirts met verticale strepen, was in 1964 de laatste club,die in andere kleuren als rood en wit de landstitel behaalde. Uiteraard zijn kwaliteiten van de spelers doorslaggevend, maar het blijft frappant dat zo dikwijls een ploeg met rood witte kleuren landskampioen werd. Zelfs de meest succesvolle club uit het amateurvoetbal,IJsselmeervogels, speelt in het rood en wit.

Shirtverkiezing

Momenteel organiseren het AD en Fox Sports met veel succes een verkiezing van het mooiste shirt uit de geschiedenis van de eredivisie, welke in 1954 van start ging. Duizenden voetballiefhebbers brachten reeds hun stem uit op hun favoriete shirt. Opvallend is dat veel fans zich in hun stemgedrag laten leiden door de successen van hun favorieten. Zo krijgt het lichtblauwe en niet echt opvallende shirt waarmee PSV in 1988 de Europa Cup won veel stemmen. Terwijl het klassieke en traditionele verticaal rood wit gestreepte shirt in mijn ogen veel mooier is. Fans van FC Den Bosch kiezen massaal voor het kobalt blauwe Panasonic shirt, waarmee hun favoriete ploeg in de jaren tachtig een heuse subtopper was in de eredivisie. Sommige supporters zouden nu nog een moord doen voor een shirt van de Japanse elektronicagigant.,,Het shirt waarmee je cluppie de grootste successen heeft behaald is fans vaak het meest dierbaar, en voelt daardoor ook als het mooist", liet een supporter van PSV onlangs weten.

Tijdsbeeld

Wie kijkt naar de honderden shirts op wie gestemd kan worden bij verkiezingen ziet er prachtige exemplaren tussen van huidige en voormalige eredivisieclubs. Sommigen geven een prachtig tijdsbeeld. Zoals ondermeer shirts van DOS, VVV en BVV met een grote V over de borst. Ook ziet men dat sommige clubs in de loop van de jaren wel heel makkelijk van kleuren zijn gewisseld. Met de introductie van de shirtreclame, begin jaren tachtig, gingen clubs en sponsors pas echt aandacht schenken aan de uitvoering van de tenues. Wie herinnert zich niet meer dat Ajax speelde met TDK, Feyenoord met Gouden Gids, Sparta met De Efteling? Shirtponsors als Philips en Akai leken voor eeuwig verbonden aan PSV en Excelsior. Ook in het amateurvoetbal hebben bijvoorbeeld UDI '19, rood, wit blauw, en Gemert, indrukwekkend zwart en wit, prachtige shirts. Maar zo zijn er nog veel meer clubs hoor. Persoonlijk vind ik het dieppaarse shirt met logo van FC Engelen heel erg mooi en smaakvol. Net als het blauw en geel van Emplina. Het blijft natuurlijk allemaal een kwestie van smaak. Maar het is natuurlijk goed dat in deze, qua voetbal, kleurloze periode de verkiezing van het mooiste voetbalshirt nog voor zoveel plezier en afleiding zorgt. 

Tismarvoetbal Podcast, Deel 1
Younes Hadouir: "Geen sprake van 'Concordia Hadoui...

Related Posts

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Hollandse Velden Banner

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)