4 minuten leestijd (810 woorden)
Aanbevolen 

'Zenuwachtiger wedstrijden zoon dan toen ik zelf speelde in volle Kuip'

Bobby Schoonens (47) uit Den Bosch speelde zonder spanning betaald voetbal bij RKC Waalwijk, Helmond Sport, Overpelt en op hoog amateurniveau bij BVV en OJC Rosmalen. ,,Maar tegenwoordig ben ik zenuwachtiger voor de wedstrijden van mijn zoon, die bij FC Den Bosch in de jeugd speelt, dan toen ik zelf speelde met RKC tegen Feyenoord in een volle Kuip.''

door Kees van der Zandt

DEN BOSCH Bobby Schoonens was amper 17 jaar toen hij bij de amateurs van TGG uit zijn woonplaats Den Bosch werd opgepikt door eredivsionist RKC Waalwijk.,,Via Paul van der Kraan ben ik daar terecht gekomen", weet de vlot pratende Schoonens nog. ,,Paul was directeur bij RKC,en hij kende me nog uit de jaren daarvoor dat hij trainer was van TGG."De Bosschenaar kwam in Waalwijk aanvankelijk terecht in het tweede elftal, dat werd getraind door Harry van der Ham. ,,Maar omdat ik in het tweede elftal als spits veel scoorde speelde ik me al snel in de kijker. Enwerd ik door de toenmalige trainer Bert Jacobs bij het eerste elftal gehaald. Een uitermate sterk elftal met spelers als Zjelko Petrovic, Marcel Brands, Hans Werdekker, Hans Vonk,  Jurgen Streppel en ook de huidige Ajax trainer Erik ten Hag".Schoonens herinnert zich Ten Hag als speler van RKC nog goed. ,,Hij was buiten het veld een heel aardige gast. Maar tijdens wedstrijden en trainingen had hij altijd wel iets te mauwen. Door dat accent was dat soms best irritant om aan te horen. Maar ik vind het natuurlijk wel geweldig zoals Erik zich heeft ontwikkeld als trainer en spelers beter maakt."

Omdat RKC destijds met Marco Boogers een geweldige spits had, die onbetwist nummer één was, werd Schoonens door trainer Bert Jacobs gebruikt als aanvallende middenvelder. ,,Ik zat onder Jacobs bij veel wedstrijden weliswaar reserve maar Bert had veel vertrouwen in me want ik viel bijna altijd wel in. Ik was zelfs altijd de eerste die inviel bij hem. Ik was een echte nummer 12 die de twee jaar onder Bert veel minuten heeft gemaakt bij RKC in de eredivisie." Leo van Veen werd als trainer de opvolger van Jacobs in Waalwijk. ,,Leo vroeg me in voorbereiding op het seizoen '95-'96 voor welke positie ik in het elftal wilde gaan. Omdat Marco Boogers was vertrokken zei dat ik vol voor de spitspositie wilde gaan. Ik kreeg die kans in de oefenwedstrijden en werd met 14 goals topscorer van de voorbereiding. Maar toen de competitie begon koos Leo van Veen toch voor de door hem meegebrachte Hans van Arum. Ik kwam dat seizoen bij RKC een stuk minder in actie dan onder Bert Jacobs. Logisch, want als een trainer het niet in je ziet zitten ben je machteloos en kansloos."

Helmond Sport en Overpelt

Na de periode in de eredivisie bij RKC speelde Schoonens nog in de middenmoot van de eerste divisie bij Helmond Sport, waarmee hij de halve finale van de KNVB beker bereikte, en Overpelt in België. In 2000 stopte hij met betaald voetbal. ,,Omdat ik het reizen helemaal moe was ben ik toen gaan voetballen bij tweedeklasser BVV in mijn achtertuin in Den Bosch. Ik werd daar meteen topscorer en heb daarna nog twee jaar gespeeld bij OJC Rosmalen. Ben daar kampioen geworden in de eerste klasse en derde geworden in de hoofdklasse, destijds het hoogste amateurniveau. Ook daar scoorde ik bij de vleet. " Met zijn doelpunten in zijn nadagen bij de amateurs zetten Schoonens behoorlijk wat doemdenkers voor schut. ,,Sommige mensen in mijn omgeving zagen mij als een flierefluiter met weinig mentaliteit uit het betaald voetbal die even wat kwam uitbuiken bij de amateurs. Ik ben blij dat ik bij BVV en OJC het tegendeel heb kunnen bewijzen."

Schoonens kijkt met plezier terug op zijn periode als voetballer. ,,Maar ik denk als ik altijd als spits had gespeeld in het betaald voetbal ik het verder had geschopt. Daarnaast vind ik het jammer dat ik nooit bij FC Den Bosch heb gespeeld. Iedere Bossche jongen wil toch bij de voetbalclub uit zijn woonplaats in De Vliert spelen? Ik heb ooit een gesprek gevoerd met de toenmalige manager Paul van der Kraan over een contract, ik wilde best wat concessies doen. Maar de aanbieding die ze me deden sloeg echt helemaal nergens op." Spelen bij de Bossche FC was dan weliswaar niet weggelegd voor Schoonens senior maar zijn zoon Cristiano acteert inmiddels wel bij FC Den Bosch,in de jeugd in het team Onder de 15.  ,,Hartstikke mooi om mee te maken", laat de voetbalvader niet zonder trots weten. ,,Het is een echte nummer tien, die technisch beter is als ik. Ik had als voetballer niet zoveel last van spanning, maar voorafgaand aan een wedstrijd van Cristiano ben ik meer zenuwachtig dan toen ik zelf voetbalde met RKC in een volle Kuip tegen Feyenoord." 

Christiano Schoonens namens FC Den Bosch 015 aan de bal tegen Feyenoord
Keeperstrainers Buitenkamp en Verdonk: 'Ballen teg...
'Spelvreugde en plezier kinderen moeten altijd voo...

Related Posts

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)