zondag 19 september 2021
2 minuten leestijd (464 woorden)

Het verval van het roemruchte BVV: zware tijden voor landskampioen 1948

PHOTO-2019-12-20-11-33-29 Jan van Mil met oud-trainer John Huisman tijdens de opening van het fraaie BVV-museum

BVV is een roemruchte voetbalclub. De Bossche voetbalvereniging was eind jaren veertig en begin jaren vijftig een heuse topclub in Nederland. Maar de laatste jaren gaat het in kwantitatief en kwalitatief opzicht flink achteruit met de club. Clubicoon Jan van Mil ((85) heeft weliswaar moeite met die teloorgang, maar rekent toch op betere tijden.

door Kees van der Zandt

BVV heeft, sinds ruim een jaar, de beschikking over een fraai eigen museum . In een ontvangstruimte bij de kantine van de Bossche voetbalvereniging zijn bekers , krantenknipsels, foto's, filmpjes en attributen te zien uit de roemruchte historie van de club. Met name uit de periode eind jaren veertig en begin jaren vijftig van de vorige eeuw, toen BVV een heuse topclub in Nederland was. De Bossche ploeg werd in 1948 zelfs landskampioen. Nadat BVV in 1965 terugtrad uit het betaalde voetbal bleef het bij de amateurs nog goed meedraaien en was het nog steeds een grote voetbalvereniging in Den Bosch. Zo werd het in 1975 kampioen van de hoofdklasse, destijds het hoogste amateurniveau.

Maar de laatste jaren gaat het in kwalitatief en kwantitatief opzicht hard achteruit met de landskampioen van 1948. Het eerste elftal van BVV staat met twee schamele puntjes stijf onderaan in de derde klasse, en de club heeft anno 2019 nog maar 23 teams, 12 minder dan tien jaar geleden. Clubs uit de gemeente Den Bosch uit de dorpen als OJC Rosmalen Emplina, FC Engelen, Nulandia, EVVCen Maliskamp hebben meer leden dan BVV. Wat ook geldt voor de stadsclubs Wilhelmina en BLC. ,,We hebben de pech, ten opzichte van de clubs die wel groeien, dat we in een grijs gebied zitten waar nauwelijks jonge bewoners bij komen ", laten bestuursleden van BVV regelmatig weten.

De 85-jarige, maar nog uiterst vitale, Jan van Mil ziet de teloorgang van BVV met lede ogen aan. Hij is een waar icoon van de club en was al lid van BVV toen het in 1948 landskampioen werd, Van Mil was in talloze functies actief en ziet nog steeds nagenoeg alle wedstrijden van het eerste elftal. ,,Dit zijn sportief gezien natuurlijk niet de mooiste tijden. Kwalitatief hebben we ook geen best elftal ", geeft hij ruiterlijk toe. ,,Desondanks neem ik mijn petje af voor trainer Peter Burg en zijn spelers dat ze er elke wedstrijd helemaal voor willen gaan." In tegenstelling tot veel andere voetballiefhebbers in Den Bosch laat Van Mil BVV in deze moeilijke tijden niet in de steek. ,,Ook al zouden ze degraderen naar de vierde klasse dan blijf ik gewoon gaan hoor. Want daar wordt ook gevoetbald en brood gebakken. .Ik ben er van overtuigd dat BVV op termijn echt wel weer boven komt drijven. Want iedere club heeft toch zijn ups en downs? Met BVV komt het dus ook weer goed kan ik je verzekeren. ", besluit de vitale senior strijdvaardig. 

Terugblik met Anthony Geurts op een geweldig kalen...
Jordy van Boxtel blijft ook voor een zesde jaar bi...

Related Posts

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Hollandse Velden Banner

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)